Ozbiljna država, ozbiljan sistem: Ministrica dala ostavku jer je plagirala univerzitetske radove

Austrijska ministrica rada, porodice i mladih objavila je da daje ostavku godinu nakon preuzimanja dužnosti, pošto su se pojavile optužbe da je plagirala nekoliko univerzitetskih radova.

Kristin Ašbaher (Christine Aschbacher), iz konzervativne stranke OVP-a, kao i kancelar Sebastian Kurz, rekla je u saopćenju da se povlači s dužnosti kako bi “zaštitila porodicu”, osudivši “neprijateljstvo, političko agitiranje i napade” koji su bili upereni protiv nje s “nepodnošljivom silinom”.

Otkrivanje lažnih univerzitetskih diploma

Tridesetsedmogodišnja ministrica optužena je za “plagiranje, netačne navode i nepoznavanje njemačkog jezika” u svom magistarskom radu iz 2006., piše na blogu stručnjaka specijaliziranog za otkrivanje lažnih univerzitetskih diploma Stefana Vebera (Weber).

Diplomirala je s ocjenom “vrlo dobar” na Univerzitetu primijenjenih nauka blizu Beča. Kristin Ašbaher je pod paljbom kritika opozicije “odbila2 optužbe nazivajući ih “insinuacijama”.

Poštuje odluku

Kancelar Kurz koji upravlja zemljom u koaliciji sa Zelenima, rekao je da “poštuje” odluku ministrice.

Afera se događa u trenutku kada vladu optužuju za haotično upravljanje drugim valom pandemije koronavirusa. Ime njenog nasljednika znat će se u ponedjeljak.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79