Pacijent podijelio iskustva sa klinike u Tuzli: U kupatilu nema tuša, sapuna, za bolesnike na dijeti nestane i hrane

Redakciji Faktora obratio se Kemal Papračanin iz Tuzle koji je nedavno, zbog zdravstvenih problema, bio hospitaliziran u Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Pohvalio je medicinsko osoblje, na čelu sa načelnicom dr. Midhetom Bijedić, ali zbog uvjeta u kojima borave pacijenti, kaže kako pet dana, koliko je proveo na ovoj klinici, neće zaboraviti dok je živ.

– Na Klinici za kožne bolesti hospitaliziran sam zbog urtikarije, alergijske bolesti, zbog koje sam morao na dijetu. Doktorica mi je prepisala plan prehrane koje se moram pridržavati kako bi se bolest držala pod kontrolom. Međutim, radnica koja donosi obroke pacijentima, jedan dan je došla i kazala da je za mene nestalo hrane i da uzmem ono što hoću. Shvatio sam da trebam zvati članove porodice da mi hranu donesu od kuće – priča Papračanin.

Dodaje da u kupatilu nema tuša kako bi se pacijent mogao istuširati.

– U kupatilu ima samo jedno korito i bokal. Morate zamoliti medicinare da vas puste da se istuširate u drugoj sobi, naravno, ako je slobodna, ali ni tamo, kako sam mogao vidjeti, ništa nije bolje. Na toj klinici leže i oboljeli od psorijaze. Neki od njih se dnevno moraju okupati i dva puta, a nemaju gdje. Jednom pacijentu sam lično pomogao da se okupa posipajući mu vodu iz bokala jer se morao namazati kremom – govori Papračanin.

Sapuna i dezinfekcijskog sredstva, kaže, nema ni za lijeka.

– Kada pogledate krevet u koji morate leći, najrađe biste pobjegli kući jer posteljina je poderana, a dušeci su u takvom stanju da imate osjećaj kao da ste legli na stepenice. Kao šlag na sve, jedan dan mi je neko ukrao cipele – priča Papračanin.

Otkrio je kako mu je došao medicinar i rekao da nema potrebnog materijala kako bi ga podvrgnuo alergo-testu.

– Ne znam šta bih kazao, osim da sam tih pet dana tamo doživio horor. Medicinsko osoblje je druga priča jer ljudi rade u nemogućim uvjetima i daju sve od sebe, ali što se tiče uvjeta boravka pacijenata, ovo je sramota. Pa životinje trebaju bolje uvjete – ističe Papračanin.

Zbog svega Papračanin je tražio od ljekara da liječenje nastavi kod kuće.

– Nisam više mogao izdržati. Sada sam kod kuće, idem po Beogradu i plaćam da bih se izliječio, a svaki mjesec u svojoj državi uredno plaćam doprinose jer se bavim privatnim poslom. Ono što bih upitao nadležne je – gdje odlazi novac kojeg svaki mjesec uredno izdvajamo za zdravstvo – kaže Papračanin.

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla u kratkom odgovoru kojeg smo dobili, a kojeg je potpisao doc. dr. Alen Kamerić, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, navedeno je kako će oni u vezi istaknutog nezadovoljstva pacijenta sa uvjetima boravka na Klinici za kožne bolesti provesti interni postupak analize i ispitivanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79