Pacijent se javio na KCUS zbog sumnje da je zaražen majmunskim boginjama

 

Pacijent za kojeg postoji sumnja da je pozitivan na virus majmunskih boginja javio se u Klinički centar univerziteta u Sarajevu (KCUS). Iz KCUS-a su ovu informaciju potvrdili za Klix.ba.

Pacijent sa kliničkom slikom i simptomima koji upućuju na zarazu majmunskim boginjama, javio se danas u KCUS. Od oboljelog su uzeti uzorci koji se nalaze na mikrobiološkoj obradi čiji će rezultati biti dostupni unutar narednih 48 sati.

Ukoliko rezultati dijagnostičkih testova budu pozitivni, bit će to prvi zabilježen slučaj majmunskih boginja u Bosni i Hercegovini.

Majmunske boginje su virus koji je se pojavljuje u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike. Ne širi se lako među ljudima i bolest je obično blaga. Većina ljudi koji se zaraze virusom oporavlja se u roku od nekoliko sedmica.

Prije nekoliko dana Svjetska zdravstvena organzacija (WHO) upozorila da je potrebna hitna akcija kako bi se zaustavilo širenje majmunskih boginja u Evropi, s obzirom na to da se broj novozaraženih povećava piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79