Pacijenti od sutra kod privatnika o trošku države

Pacijenti u Kantonu Sarajevo od sutra će moći obavljati specijalističke pretrage za koje im njihov ljekar izda uputnicu.

Građani će laboratorijske pretrage, RTG snimanja i druge specijalističke usluge moći obaviti u privatnim labaratorijama i poliklinikama, a Zavod zdravstvenog osiguranja će im refundirati troškove.

Odluka o ovome donesena je unutar Vlade Kantona Sarajevo, a Ministarstvo zdravstva KS-a će izdati potrebne upute Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Kako nam je pojašnjeno u Zavodu, pacijent će se sa uputnicom i računom obratiti Zavodu i podnijeti zahtjev za refundaciju. To će se, prema navodima iz Zavoda, uzeti u razmatranje i u roku od par dana će biti izvršena refundacija.

Izvor Oslobođenja, blizak Zavodu za zdravstveno osiguranje, kaže da će sa Vladom KS-a biti usaglašeno u vremenskom roku će se refundacija izvršiti i da će se Zavod potruditi da refundaciju izvršu u što kraćem vremenskom periodu.

Zvanično saopštenje za javnost Zavod za zdravstveno osiguranje KS-a bi trebao izdati danas.

Razlog za donošenje ovakve odluke je želja da se ispoštuju prava pacijenata, koji uplaćuju zdravstveno osiguranje, a u prethodnom periodu nisu bili u mogućnosti dobiti sve zdravstvene usluge.

Ovakvo rješenje čini se logičnim, s obzirom na to da zdravstveni radnici, iako u štrajku, primaju platu, tako da se njihova prava poštuju, što nije slučaj sa pravima pacijenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments