Pacijenti pod temperaturom upućivani da kupe injekcije, u međuvremenu su nabavljene u ambulantama

Sarajlije koje su tokom vikenda u ambulanti u Saraj Polju trebali primiti injekciju Garamycina to nisu mogli učiniti dok je sami nisu kupili.

Prema riječima čitatelja Faktora, u ambulanti nije bilo ovih injekcija. Kako nam je ispričao, on je sa visokom temperaturom i upalom pluća u ambulanti punoj pacijenata čekao da dođe na red kako bi primio terapiju. Međutim, kada je došao na red, rekli su su mu da nemaju injekciju Garamycina koju je trebao primiti, te da ode u apoteku i kupi je.

Tužna slika iz Sarajeva: “Tužni ljudi čekaju od 7 sati u redu da obezbijede dženaze za svoje najbliže. I tako već danima!

O čemu se konkretno radi, provjerili smo u JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo. Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika JU Domovi zdravlja KS, ovih injekcija nekoliko dana nije bilo u ambulanti u Saraj Polju zbog poteškoća u snabdijevanju, ali da je taj problem riješen i da je ambulanta Saraj Polje u međuvremenu dobila 800 ampula Garamycina.

– Mi smo sad to nabavili, trenutno ga imamo i gledat ćemo da maksimalno otklanjamo prepreke i da imamo kontinuirano snabdijevanje. Objektivno, sve što je medicinska indikacija i što je medikament koji se preporučuje u liječenju, tržište diktira da nekad u momentu može doći do zastoja zbog pandemijskog skoka. Te ampule smo dobili za Saraj Polje i premostili smo taj period bez Garamycina, a desilo se zbog objektivnih okolnosti. Garamycin je nešto što se propisuje i koristi pri medicinskoj indikaciji, te sve ono što je u tom opsegu i što je preporučeno kao medikament koji je u okviru dobre medicinske prakse u ovakvim uvjetima, gdje trpimo veliki pritisak i gdje je veliki broj novozaraženih, može da se desi neki diskontinuitet koji mi u što kraćem vremenu pokušavamo da premostimo. Nama je najbitnije da toga sada ima i trudit ćemo se da u budućnosti imamo kontinuitet u svakom smislu, iako je pritisak zaista veliki – kazao je Šarkić.

Uposlenici ambulante piju kafu dok je slušalica telefona podignuta, a pacijenti čekaju!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79