Pacijenti smješteni u Bolnici za plućne bolesti kaju se što se nisu vakcinisali

Vakcine su, pak, kaže kantonalni ministar zdravstva Anto Matić, građanima dostupne

Epidemiološka situacija u Srednjebosanskom kantonu (SBK) pogoršava se u zadnjih desetak dana.

Vakcinacija stanovništva ne ide najboljim tempom, a u Bolnici za plućne bolesti u Travniku kažu kako od 20-tak hospitaliziranih pacijenata zaraženih covidom niko nije vakacinisan.

“Mi u bolnici imamo 20-tak pozitivnih pacijenata prosječno. Mogu reći praktično to su svi oni koji nisu vakcinisani. Bilo je nekoliko vakcinisanih pacijenata u zadnjih mjesec dana, ali oni su zaista imali blaže kliničke slike i puno brže su završili liječenje”, rekao je direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik dr. Emir Abdulović.

Pacijenti s kojima je razgovarao Fenin novinar kazali su kako su pogriješili što su nasjeli na priče kako nema koronavirusa, te da se kaju što se nisu na vrijeme vakcinisali.

Vakcine su, pak, kaže kantonalni ministar zdravstva Anto Matić, građanima dostupne.

“Mi smo od početka pandemije dobili oko 70.000 vakcina, u jednoj dozi imamo vakcinisanih 45.000 osoba, a nešto više od 22.000 osoba vakcinisano je s obje doze. Vakcina ima, prema informacijama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno ima neraspoređenih 860.000 vakcina. Imamo i Astra Zenecu kojoj brzo ističe rok”, kazao je ministar Matić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79