Regija BiH Pacijenti u Jagomiru zajedno dočekuju Novu godinu: Nema posjeta, ali se raduju...

Pacijenti u Jagomiru zajedno dočekuju Novu godinu: Nema posjeta, ali se raduju poklonima

Pedeset i jedan pacijent hospitaliziran je u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu. Zajedno će korisnici usluga ove zdravstvene ustanove dočekati i Novu godinu.

Praznicima se, kako kaže osoblje ove bolnice, veoma raduju, kao i poklonima kojima ih obraduju građani svake godine.

Nemaju puno želja, kažu skromno. Zdravlja, sreće kako za njih tako i za osoblje bolnice koje brine o njihovom zdravlju, slažu se svi.

Direktor bolnice prim. dr. Dževad Begić kaže da raspolažu sa 70 kreveta, a da se broj pacijenata mijenja iz dana u dan.

Begić ističe da je ovo je stacionarna zdravstvena ustanova u kojoj se osigurava specijalističko-konsultativna i bolnička zdravstvena zaštita iz oblasti psihijatrije. Navodi također da se dosta toga promijenilo pojavom koronavirusa, te da pacijenti ne mogu primati posjete.

Sami ukrašavali prostor

– Do sada smo imali dva pacijenta zaražena koronavirusom, na svu sreću bila je blaža klinička slika. U bolnici se strogo poštuju i primjenjuju mjere epidemiološke zaštite, mjere nadležnih institucija kao i naše interne procedure, te Krizni plan pripravnosti u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog epidemiološke situacije posjete pacijentima su zabranjene od proglašenja pandemije, ali je dozvoljeno dostavljanje sokova, voća, hrane koja je urednog roka i fabrički zapakovana (slatkiši, grickalice) – navodi direktor.

Kaže da bolnica svake godine organizuje proslavu Nove godine u bolničkim uvjetima, ali da će ove godine biti nešto skromnija u skladu sa epidemiološkom situacijom prenosi Faktor.

– Pacijentima će biti omogućeno praćenje novogodišnjeg programa putem TV-a. Osigurane su dovoljne količine sokova i grickalica. Sami pacijenti u sklopu radne terapije su učestovali u kićenju jelki i prostorija novogodišnjim ukrasima. Pacijenti dobijaju poklone od raznih nevladinih organizacija, ove godine je to od Udruženja Pretty Woman na čemu im se i ovom priilikom zahvaljujemo. Pacijenti se raduju dočeku Nove godine, posebno što je značajan broj onih koji žive sami – kaže direktor Begić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM