Pacijentica uspješno operisana u Turskoj nakon što joj je u BiH rečeno da treba amputaciju noge

 

Belma Muratović (17), iz Bosne i Hercegovine, kojoj je rečeno da će zbog kongenitalne pseudoartroze tibije trebati amputaciju noge, nakon uspješne operacije u Univerzitetskoj bolnici Medipol Mega u Turskoj, ponovo je prohodala.

U saopćenju Univerzitetske bolnice Medipol Mega navedeno je kako je ova ustanova ostvarila još jedan uspjeh na putu ka cilju da Turska postane zdravstveni centar u svijetu.

Belmi Muratović (17) u Bosni i Hercegovini je rečeno kako će trebati amputaciju noge. Ipak, tim iz Turske na čelu s Ibrahimom Azboyem, šefom odsjeka za ortopediju i traumatologiju Univerzitetske bolnice Medipol Mega, uspio je ne samo spasiti nogu, nego i pacijentici omogućiti da na nogama izađe iz bolnice.

Azboy je kazao kako je izvedena operacija kod pacijentice koja se od rođenja suočava s rijetkom bolešću, ali i čiji je cilj bila korekcija deformacije višeg stepena nastale unutar kosti tokom dužeg vremenskog perioda.

– Pacijentica je došla u kolicima, u stanju kada nije mogla hodati – rekao je Azboy navodeći kako su dijagnosticirali da je tokom vremena došlo do višeg stepena zakrivljenosti noge te da prelom ne zarasta. Pacijentica je s dvije godine imala operaciju zbog širenja preloma lijeve noge, rekao je Azboy.

Ipak, s vremenom je došlo do zakrivljenosti i prelom nije zacijelio, a onda joj je noga ponovno slomljena ove godine.

Azboy je naveo kako je u aprilu deformitet postao veoma vidljiv i da je pacijentici u BiH rečeno kako zbog toga što je implantat ostao zaglavljen u kosti, ne može biti operisana, već da, štaviše, treba amputaciju noge.

Prema njegovim riječima, izveli su operaciju kojom je izvršena korekcija višeg stepena deformacije kosti. Pojasnio je i kako je izvađen stari implantat te izvedena operacija.

– Omogućili smo pacijentici da hoda i da se oslanja na operisanu nogu – rekao je Azboy koji je dodao kako će pomno pratiti post-operativni proces.

Belma Muratović je istakla kako su joj ljekari u BiH rekli da treba amputaciju zbog čega su počeli tragati za drugim mišljenjima. Poslušala je prijatelje i na osnovu istraživanja s ocem došla u Univerzitetsku bolnicu Medipol Mega.

– Kada je prvi put došlo do preloma noge, imala sam dvije godine i ne sjećam se šta se dešavalo u tom periodu – rekla je Muratović.

Dodala je kako je u vrijeme kada je noga prvi put slomljena stavljen implantat, ali da porodica nije bila o tome obaviještena, već je saznala kada je drugi put slomila nogu.

– Prije četiri mjeseca ponovo je slomljena noga. Izgubila sam nadu. Za mene je čudo što vidim da je noga ispravljena. Zahvalna sam doktoru Ibrahimu Azboyu i njegovom timu koji su izveli operaciju – rekla je Muratović koja planira školovanje nastaviti u BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79