Pad HDZ-a i SDP-a na izborima u Hrvatskoj, birači se okreću novim opcijama

Nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa u 21 sat Državno izborno povjereništvo Hrvatske objavilo je i prve rezultate koji su potvrdili veliki rast novih političkih opcija te pad “starih” političkih platformi koje egzistiraju u ovoj državi.

Prvi preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su kako je kandidat političke platforme “Možemo!” Tomislav Tomašević osvojio više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebao održati 30. maja ove godine.

Relativno nova ljevičarsko-ekolokška platforma “Možemo” i kandidat Tomašević, tako su ostvarili izuzetno dobar rezultat u odnosu na opcije koje su duži period dominirale u Zagrebu. To se prije svega odnosi na političku opciju “365 Stranka rada i solidarnosti” čija je kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević ostvarila nešto više od 16 posto glasova nakon prvih preliminarnih rezultata.

“Stare” političke opcije poput HDZ-a i SDP-a također su zabilježile pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za gradonačelničku funkciju glavnog grada Hrvatske.

Da su spremni za promjene pokazali su i stanovnici Splita koji je do sada slovio za grad u kojem tradicionalno preovladava HDZ. Prema preliminarnim rezultatima, pobjedu u prvom krugu glasanja će odnijeti kandidat stranke Centar Ivica Puljak koji trenutno broji 29 posto glasova što predstavlja uvjerljivo vodstvo u prvom krugu u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vice Mehanovića.

S druge strane, nekadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum koji je nakon prethodnih izbora 2017. godine brojao 30 posto glasova dok sada ima gotovo duplo manje. Pad je doživio i SDP čiji kandidat Ante Franić osvojio oko 8 posto glasova.

Rijeka (ne) ostaje crvena

Osim Splita i Zagreba, najveću pažnju u izbornoj noći svakako da privlače Rijeka i Osijek.U ovom trenutku, čini se kako su građani Rijeke i dalje ostali vjerni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 30 posto osvojenih glasova.

Međutim, u drugi krug će se najvjerovatnije plasirati i kandidat Nezavisne liste Davor Štimac koji svakako u drugom krugu ima određene šanse da ugrozi vladavinu SDP-a u ovom gradu Primorsko-goranske županije.

Na kraju, čini se kako je osim Zagreba u ovom trenutku situacija najjasnija u Osijeku gdje je kandidat HDZ-a i koalicionih partnera Ivan Radić osvojio 40 posto glasova što je znatno više od drugoplasiranog Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret i MOST) koji ima 20 posto osvojenih glasova.

Iako preliminarni rezultati ne moraju predstavljati i konačni poredak, evidentno je da se u ovom trenutku oni podudaraju sa izlaznim anketama koje su mediji i statističke agencije u Hrvatskoj objavili u 19 sati nakon zatvaranja birališta.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri miliouna i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mjesta.

Birači su u nedjelju odlučivali ko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenika iz redova nacionalnih manjina i reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Drugi krug izbora koji će donijeti i konačnu odluku o tome ko će preuzeti lidersku poziciju u gradovima Hrvatske bit će održan 30. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79