Pad izvoza, a rast uvoza u BiH: Prijeti rekordan minus

Bosna i Hercegovina, poput mnogih zemalja, suočava se s izazovima u vanjskotrgovinskim aktivnostima, a najnoviji podaci ukazuju na zabrinjavajući trend koji bi mogao dovesti do rekordnog deficita u razmjeni sa inozemstvom.

U prva četiri mjeseca ove godine, BiH je ostvarila vanjskotrgovinski deficit od gotovo četiri milijarde maraka. To znači da je svakog mjeseca izvoz bio manji za milijardu maraka u odnosu na uvoz. Ako se ovaj trend nastavi do kraja godine, zemlja bi mogla zabilježiti rekordan minus od čak 12 milijardi maraka, što je milijardu više u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci pokazuju da je izvoz u razdoblju januar- april iznosio pet milijardi i 320 miliona KM, dok je uvoz iznosio devet milijardi i 291 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom bila je samo 57,3 posto, što dodatno naglašava neravnotežu u trgovinskoj razmjeni.

Najveći dio izvoza odnosi se na Europsku uniju, što čini 75 posto ukupnog izvoza zemlje. Međutim, čak i na ovom tržištu zabilježen je pad od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ključni izvozni sektori, poput elektro-metalske i drvne industrije, suočavaju se s izazovima, djelomice zbog usporavanja ekonomija u zemljama EU, poput Njemačke.

Iako su za pad izvoza odgovorni vanjski faktori, poput usporavanja europskih ekonomija i ratnih sukoba, to ne umanjuje ozbiljnost situacije s vanjskotrgovinskim deficitom. Ako se ovaj trend nastavi, mogao bi imati štetne posljedice po bh.ekonomiju i izvozni sektor.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u 2023. iznosila je 44 milijarde KM, s vanjskotrgovinskim deficitom od 11 milijardi KM. Predviđa se da će deficit za ovu godinu biti još veći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79