Pad prihoda od 242,2 miliona KM

Pad prihoda od 242,2 miliona KM


Budžet Federacije BiH je od 1. januara do 31. marta 2020. godine ostvario ukupne prihode od 996,3 miliona KM, što je 20 posto od planiranog. Od toga su porezni prihodi iznosili 871,7 miliona KM, a neporezni 117,4.

Ovi podaci su navedeni u izvještaju o izvršenju Budžeta FBiH u prva tri ovogodišnja mjeseca, usvojenom na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj u Sarajevu. 

Ukoliko plan posmatramo na bazi 1/4, idealno ostvarenje prihoda bi bilo 1.238,4 miliona KM, što znači da realizacija naplate prihoda za prva tri mjeseca odstupa u odnosu na planiranu dinamiku, te naplaćeni prihodi bilježe pad od 242,2 miliona KM, što je manje za 20 posto, navedeno je u izvještaju.

S današnje sjednice - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

S današnje sjednice Foto: Avaz

Integriranjem Federalnog zavoda za penziono-invalidsko osiguranje u budžetu došlo je do skoro dvostrukog povećanja budžeta, tako da se realno ne može izvršiti poređenje ukupnih prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navedeno je.

Ukupno obračunati rashodi i prihodi za prvi kvartal 2020. godine iznose 893,7 miliona KM, što je 18 posto u odnosu na planirane.

Rashodi i prihodi iznose 642,4 miliona KM, što je 72 posto ukupno obračunatih u prva tri mjeseca, saopćeno je iz Vlade FBiH prenosi Avaz.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija