Pahor: Bosni i Hercegovini status kandidata bez uvjeta i pregovora

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji sa predsjednicima Hrvatske i Austrije prisustvuje trilaterali na Brijunima, izjavio je da je uputio inicijativu da Evropska unija Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata bez uvjeta i pregovora. Ovu inicijativu je, kako kaže, podijelio s prijateljima iz EU-a.

Inače, na Brijunima se održava 9. trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije. Osvrnuli su se na aktuelnu situaciju u svijetu. U prvom planu su bili rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i nadolazeća energetska i prehrambena kriza, za koju se očekuje da će na jesen pogoditi Evropu. U fokusu razgovora bilo je i proširenje EU na zapadni Balkan, proširenje Šengena i situacija u BiH.

Treba pomoći tamo gdje možemo, kazao je Pahor dok je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govoreći o najavama da će blokirati Švedsku i Finsku da uđu u NATO ako se ne reformiše Izborni zakon, rekao da to ne radi da nekom napakosti nego da pomogne onima koji na drugi način tu pomoć ne mogu dobiti. Osvrnuo se Milanović i na položaj Hrvata u BiH, nazvavši ga groznim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79