Pahor: Objavu “non-papera” sam doživio kao opasnost da Slovenija izgubi kredibilitet iskrenog prijatelja svih naroda

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas boravi u Beogradu, gdje se sastaje sa kolegom Aleksandrom Vučićem. U ekskluzivnom intervjuu za Kurir, Pahor kaže da bi Evropska unija (EU) proširenje na zapadni Balkan morala da stavi na značajno višu poziciju na svojoj agendi, te da bi prijem država ovog regiona obezbjedio mir i stabilnost. Govoreći o non-pejperu o zapadnom Balkanu, koji je navodno potekao od slovenačkog premijera, predsjednik Sklovenije ističe da je puštanje u javnost te priče doživio kao opasnost da Slovenija izgubi kredibilitet iskrenog prijatelja svih naroda i država regiona.

Cjelokupno područje

Nakon pojave non-papera koji je navodno potekao od slovenačkog premijera Janeza Janše, a koji predviđa “konačni raspad SFRJ”, s posebnim akcentom na podjelu BiH i “miran razlaz”, te stvaranje “velike Albanije”, vi ste se oglasili i rekli da ste protiv promena granica na Balkanu, odnosno da se zalažete za cjelovitu BiH. Ipak, kako ste doživeli pojavu tog non-pejpera i kasnije onog o kosovskom pitanju, koji je navodno potekao od Francuske i Njemačke? Da li su to nekakvi probni baloni?

– Objavu “non-papera” sam doživio kao opasnost da Slovenija izgubi kredibilitet iskrenog prijatelja svih naroda i država zapadnog Balkana i njihove evroatlantske perspektive. Sadržaj “non-pejpera” je upravo suprotan mojim pogledima na zajedničku evropsku budućnost. Rešenje vidim u značajno bržem proširenju Evropske unije na zapadni Balkan, a koje Brisel mora vidjeti kao geopolitičko pitanje. Pred očima mora imati cjelokupno područje zapadnog Balkana i iskrenu želju da sve države što prije postanu punopravne članice EU. Samo u tom slučaju granice više neće imati takav značaj, a nacionalizam će izgubiti svoju privlačnost. To je važno za očuvanje mira i bezbjednosti, kao i blagostanja ljudi u tom prostoru.

Da li su u pravu analitičari koji tvrde da je EU zanemarila Balkan? Vidimo da se sve rjeđe govori o prijemu balkanskih država, sada se, evo, spominje nekakva “perspektiva za zapadni Balkan”…

 

– Ja sam jedan od onih koji smatra da bi EU morala proširenje na zapadni Balkan da stavi na značajno višu poziciju na svojoj agendi. Većina država EU je umorna od prošlih proširenja, želi prvenstveno unutrašnju konsolidaciju i rješenje otvorenih pitanja s Rusijom, Turskom, Sjvernom Afrikom itd. Međutim, pritom predviđa da se neposredno u njenom dvorištu nagomilavaju problemi, koje ne primjećuje jer je tu mir.

Da li će pitanje proširenja biti u fokusu tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini ove godine?

– Nadam se da će Slovenija tokom predsjedavanja Savetu EU pridodati izvjesno ubrzanje u dinamici proširenja. Svakako mora doprinjeti bar rješenju za blokadu Sjeverne Makedonije i napredak Albanije. Trudit ću se da tome doprinese i samit lidera Brdo-Brioni, koji će se održati 17. maja ove godine.

Šta je za vas trenutno najveći problem na Balkanu? Da li je to nerješeno kosovsko pitanje?
Najveći problem

– Najveći problem koji može da se rješi je gubitak povjerenja u skoro uključenje zapadnog Balkana u EU. Zbog toga se dodatno gubi politička volja za reforme, a umjesto toga jača nacionalizam, koji rešenja traži u promjenama granica. Ako bismo, na primjer, uslovno rečeno, u “paketu” relativno brzo primili sve države zapadnog Balkana u EU, onda bismo rješili najvitalnije interese tih država i Evropske unije i, prije svega, obezbjedili mir i stabilnost.

Na Brdu kod Kranja ćete na samitu 17. maja, u okviru Procesa Brdo-Brioni, okupiti lidere Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, BiH i Kosova. Koje teme su u fokusu?

– Ako bude političke volje i konsenzusa, pokušat ćemo da donesemo zaključke u kojima ćemo se zauzeti za ubrzanu dinamiku proširenja EU na zapadni Balkan i za ubrzanje reformi u državama tog djela Evrope. Skoro sigurno ćemo na jedan ili drugi način izraziti uzdržanost od promjena granica, a očekujem i da ćemo podržati Sjevernu Makedoniju i Albaniju na daljem putu ka EU. Susret je velika prilika za dijalog, koju ne smemo propustiti. Što se tiče Slovenije, kao domaćina, stvarno se intenzivno pripremamo za samit. “najtoplije čestitke i želje muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79