Pakao u čeličani Azovstal i dalje traje, za danas najavljena evakuacija iz opkoljenog grada

 

Treća operacija izvlačenja civila iz Mariupolja zakazana je danas, tvrde Ujedinjene nacije (UN), nakon što je zabilježeno više borbi za kontrolu čeličane Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski branitelji.

Vjeruje se i da se oko 200 civila krije u bunkerima ispod fabrike.

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da treba učiniti sve da se “ljudi izvuku iz pakla”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da su njegove snage spremne civilima omoguće siguran prolaz, ali da se vojnici moraju predati.

Putin je već proglasio pobjedu u Mariupolju, naredivši svojim snagama da zatvore prostranu industrijsku zonu, koja je napravljena za vrijeme Hladnog rata da služi kao nuklearni bunker i ima mrežu tunela duboko ispod zemlje, umjesto da pokušavaju preuzeti kontrolu od toga.

Međutim, preostale ukrajinske snage unutar čeličane, borci iz puka Azov, marinci, graničari i policija – kažu da se ruski napadi nastavljaju.

U svom sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimit Zelenski je također rekao da Rusi nastavljaju granatiranje i pokušavaju preuzimanja kontrolu nad čeličanom.

“Zamislite samo ovaj pakao. A tu su i djeca! Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardovanja, stalne smrti u blizini”, rekao je.

Puk Azov objavio je snimke iz dronova na kojima se vide eksplozije u čeličani, ali datum snimka nije mogao biti potvrđen. U četvrtak Svjatoslav Palamar, komandant puka Azov, rekao je da ukrajinski branioci vode teške i krvave bitke s ruskim trupama koje su uspjele ući u dio kompleksa, piše Guardian.

Međutim, Kremlj je negirao da su njegove snage pokušale upasti u fabriku i insistirao na tome da je humanitarni koridor otvoren kao dio trodnevnog prekida vatre koji je počeo u četvrtak.

Guterres (UN) je rekao da je u toku treća operacija evakuacije civila iz grada i da će stići u grad u petak. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je na društvenim mrežama da će se to dogoditi oko podneva.

Smatra se da je najmanje 20 djece među preostalim civilima u čeličani, a zalihe hrane i vode brzo se smanjuju.

U nedjelju je prva grupa civila evakuisana iz fabrike. Na snimku se vide uglavnom žene i djeca kojima se pomaže da pređu preko ruševina i ukrcaju se u autobus bez prozora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79