Pakleni plan Beograda: Srpskim organizacijama u Crnoj Gori uplaćeno 1,5 miliona eura za rušenje Mila

Vlada Srbije uplatila je u maju ove godine 1,5 miliona eura Srpskom nacionalnom savjetu, kojim upravlja Momčilo Vuksanović, Srpskoj kući u kojoj je ovlašteno lice Emilo Labudović, Institutu za srpsku kulturu Nikšić u kojoj su ovlašćena lica zastupnici DF-a Budimir Aleksić i Strahinja Bulajić, Matici srpskoj u kojoj je ovlašteno lice Blažo Papović i Udruženju književnika Crne Gore u kojem je ovlašteno lice Novica Đurić.

Ove podatke ekskluzivno je objavila crnogorska Pobjeda.

Korisnici novog novca od Vlade Srbije – Emilo Labudović, Momčilo Vuksanović, Strahinja Bulajić, Blažo Papović i Novica Đurić su među 27 osnivača Srpske kuće za čije osnivanje je Vlada Aleksandra Vučića još 2018. izdvojila 3,36 miliona eura.

Vuksanović, Aleksić i Bulajić su tokom ove kampanje najbliži saradnici nosioca liste Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Odlukom Vlade Srbije od 21. maja ta sredstva su trebala da budu iskorištena radi realizacije kulturnih projekata i podrške u radu.

Međutim, interesantno je da je novac, umjesto da bude iskorišten za kulturne i druge aktivnosti, po raznim osnovama, preko složene mreže nevladinih organizacija i velikog broja lica navodno angažovanih kao honorarci, transferisan i podizan u gotovini.

U isplatama novca doniranog od Vlade Srbije, prema istraživanju Pobjede, prednjači mreža nevladinih organizacija koje je osnovao ili kojima direktno ili indirektno upravlja Momčilo Vuksanović, odakle ga isplaćuje samom sebi, njemu bliskim licima ili navodnim honorarcima aktivnim po društvenim mrežama u negiranju crnogorske države, afirmisanju nacionalnog ekstremizma i radikalizma i pozivima na nasilno rušenje vlasti.

Mrežu nevladinih organizacija povezanih sa Srpskim nacionalnim savjetom Momčila Vuksanovića čine: NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju, NVO Bisernica, NVO Srpsko kulturno društvo Stefan Nemanja, NVO Kulturna scena, NVO Društvo srpskih domaćina, NVO Srpsko narodno vijeće, NVO Srpska književna zadruga u Crnoj Gori i NVO Srpsko kulturno društvo Vuk.

U svih devet NVO, bilo kao osnivači, bilo kao ovlaštena lica pojavljuju se: Momčilo Vuksanović, Predrag (Baćko) Milačić, Tatijana Raspopović, Ivana (Turović) Kruščić, Đorđe Brujić, Ljubomir Peković. Ova lica se, osim što se javljaju kao osnivači i odgovorna lica razgranate mreže NVO-a putem kojih se donacija Vlade Srbije (ali i prethodne donacije), javljaju i kao krajnji korisnici – primaoci novca.

Po ovom osnovu, Momčilo Vuksanović prihodovao je oko 180.000 eura, Milačić Predrag zvani Baćko oko 50.000 eura, a Đorđe Brujić oko 75.000 eura.

Značajan dio novca Vlade Srbije se preko mreže nevladinih organizacija isplaćuje fizičkim licima, navodnim ,”honorarcima” i ,”zaposlenim” u tim organizacijama i privrednim subjektima.

Uvidom u aktivnosti pomenutih lica, jasna je namjera Vlade Srbije i njoj bliskih političkih i nevladinih organizacija u Crnoj Gori da se kroz ovu donaciju direktno umiješa u predizborne procese u Crnoj Gori i da se novac iz donacije dalje usmjerava u svrhe finansiranja javnih istupa putem društvenih mreža pojedinaca u cilju podržavanja ekstremne nacionalističke opcije protiv države Crne Gore i njenog građanskog koncepta i u svrhu direktne podrške jednoj političkoj opciji u predizbornoj kampanji.

Lica koja su na ovaj način dobijala novac iz donacije Vlade Srbije su između ostalih i u timu nosioca liste koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića, Vladislav Dajković i Bojan Strunjaš, funkcionerka Nove Vasilisa Ilinčić, kao i više desetina aktivista koalicije Za budućnost Crne Gore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79