Pala optužnica protiv direktorice koja je sama sa sobom zaključila vrijedne ugovore

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu, nepravosnažnu presudu kojom se optužba odbija u predmetu protiv optužene Husić Sabihe zbog krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” te optuženih Alijagić Amire, Šiljak Irme, Čajlaković-Mešanović Fatime i Brandić Have, zbog krivičnog djela “Nesavjestan rad u službi”.

S obzirom da je tužilaštvo tokom postupka obavijestilo sud da odustaje od optužnice ovo će vjerovatno biti i konačna presuda jer se nema ko žaliti.

Inače, Kantonalni sud u Zenici je u januaru 2023. potvrdio optužnicu protiv Sabihe Husić zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te Amire Alijagić, Irme Šiljak, Fatime Mešanović-Čajlaković i Have Brandić zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Podignuta optužnica protiv direktorice Udruženja Medica: Sabiha Husić sama sa sobom zaključila ugovore vrijedne stotine hiljada maraka

Prema optužnici, koju je Kantonalno tužilaštvo ZDK podiglo 22. decembra 2022. godine, a potvrdio Kantonalni sud u Zenici 4. januara, Sabiha Husić se teretila da je iskoristila svoja ovlaštenja iznad propisanih granica Pravilnika o radu kao direktorica Udruženja građana “Medica” Zenica od 2014. do 2020. godine.

Optužnica je navodila da je Husić, s ciljem sticanja sebi i drugima koristi, oštetila Udruženje Medica Zenica zaključivanjem 97 ugovora o djelu i autorskim djelima u ukupnom iznosu od 458.448,26 KM, od čega su neki ugovori bili s osobama koje su već bile zaposlene u Udruženju ili s vanjskim licima za poslove koji su trebali biti obavljeni unutar redovne djelatnosti Udruženja.

Amira Alijagić, Irma Šiljak, Fatima Mešanović-Čajlaković i Hava Brandić su se teretile zbog nesavjesnog vršenja dužnosti kao članovi Nadzornog odbora u Udruženju, čime su propustili nadzirati finansijsko poslovanje Medice Zenica.

Podignuta optužnica protiv direktorice Udruženja Medica: Sabiha Husić sama sa sobom zaključila ugovore vrijedne stotine hiljada maraka

Tužilaštvo je tada zatražilo oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom, kao i blokadu računa radi osiguranja te imovinske koristi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79