Pala Vlada u ZDK-a: SDA se vraća na vlast

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na hitnoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Na danas održanoj hitnoj sjednici koju je sazvala nova skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, izglasano je nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona čime su prestali mandati premijerke Amre Mehmedić i ministara već sada ranijega saziva vlade.

Ovo je bila tačka koju je na hitnoj sjednici ispred kluba SDA predložio Alija Ogrić te je pozvao premijerku Mehmedić da podnese ostavku.

Po izlasku za govornicu premijerka Mehmedić je prezentirala rad vlade Zeničko-dobojskog kantona u trajanju od deset mjeseci. Svi zastupnici su pohvalili rad vlade, a zastupnik DF-a Goran Bulajić je kazao da je ovo dio političkog procesa i nove parlamentarne većine koji se mora ispoštovati.

Sa 20 glasova “za” i 13 glasova “protiv”, na kraju je smijenjena vlada koja je formirana prije deset mjeseci, a koju su vodili SDP i BHI-KF koji su prije nekoliko mjeseci postali “neprijatelji” što je kulminiralo i početkom raspada koalicione većine.

Također, zatraženo je i da se obustave svi dalji procesi zapošljavanja, produžavanja ugovora i drugih aktivnosti u procesu tranzicije vlade te je i taj prijedlog Alije Ogrića usvojen u Skupštini ZDK.

Nova skupštinska većina koju čine SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici, u narednim danima će ponuditi mandatara, a od tada je rok sedam dana za imenovanje članova vlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79