Pale plaće u Njemačkoj

Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.

Pad primanja ponajviše je posljedica skraćenog radnog vremena tokom ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Najteže pogođeni sektori bili su pritom hotelijerstvo i ugostiteljstvo, putnički i automobilski sektor.

“Široka primjena skraćenog radnog vremena zbog pandemije koronavirusa negativno je utjecala na nivo bruto mjesečnih prihoda i broja radnih sati”, stoji u saopćenju zavoda.

Ipak, dodaje se da je program skraćenog radnog vremena, po kojem su zaposlenici privremeno radili kraće, ali su zadržali posao, uvelike ublažio gubitak prihoda zaposlenih.

Po nedavnim podacima Ifo instituta, u Njemačkoj još 5,6 miliona radnika radi skraćeno.

Na zaradu po satu prije oporezivanja nije utjecalo skraćeno radno vrijeme te je ona porasla u prosjeku 2,6 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem lani, objavio je zavod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79