Pale prve presude za “muljažu” s brašnom u režiji pekara i kuhara u KPZ-u Zenica

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu prošle godine upali su u prostorije KPZ-a Zenica, te u akciji “Kolektiv” lišile slobode tri osobe zbog sumnji u malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u najvećem zatvoru u Bi.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Zenici, Tihomir Mizdrak, kuhar u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica proglašen je krivim za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Vladimir Đajić za krivično djelo prikrivanje, sve u vezi sa slučajem krađe brašna iz KPZ-a.

Suđenje Namiru Brki, pekaru iz KPZ-a Zenica još je u toku, a optužen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Prema informacijama iz Suda, Mizdrak je prvostepenom presudom uvjetno osuđen na tri godine iza rešetaka, a kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo. Vladimru Đajiću dosuđeno je šest mjeseci uvjetno, s rokom kušnje također od godinu dana.

Kako se tada moglo čuti od izvora u KPZ-u Zenica, sumnjalo se da “muljaža” s nabavkom brašna za ishranu osuđenika traje već duže vrijeme.

– Pekar je, naprimjer, naručivao brašno i ono je, u određenim količinama, išlo na drugu stranu, odnosno nije dolazilo do KPZ-a. Možete misliti koliko je kamiona brašna dolazilo u KPZ. Ali, od 20 kamiona jedan ili dva bi bili odvučeni na drugu stranu – pojasnio je tada novinarima izvor iz zeničkog KPZ-a.

Pekaru Brki, koji je vodio evidenciju robe, na teret je stavljeno da je svakog mjeseca udvostručavao potrebe KPZ-a. Razliku je prisvajao, te je najvjerovatnije preprodavao. U svemu ga je pokrivao njegov kolega Mizdrak, dok je vozač koji je dovozio brašno iz jedne pekare, kako se tada moglo čuti, u sve također bio uključen.

Kako je navedeno u presudi, Mizdrak je 31. maja prošle godine, u namjeri sprečavanja dokazivanja, a po prethodnom dogovoru sa Brkom, dok je on bio odsutan s posla, iz njegove kancelarije uzeo dokumentaciju, tačnije blok trebovanja materijala i blok izlaza robe, te iz knjige mjesečnog izvještaja za proizvodnju hljeba i drugih pekarskih proizvoda iskinuo listove za mjesec april i mjesec maj 2018.

– Znajući da su to službene evidencije KPZ-a Zenica koje se ne smiju štetiti i iznositi, iste je iznio van KPZ ZT Zenica, kako bi ih sakrio pri čemu je spriječen od šefa Odsjeka za osuđeničku kuhinju, pekaru, radionicu i ekonomat- E. Š., koji je uočio da u knjizi evidencije ne postoje listovi. On je nazvao telefonom Tihomira koji je nekoliko minuta ranije izašao i pitao ga gdje su listovi evidencije, a kad mu je Tihomir odgovorio da je zadnji list od mjeseca maja kod njega u džepu, a list od mjeseca aprila se nalazi kod njegove kuće, a da je ranije listove kidao pekar, naredio mu da se odmah vrati u KPZ Zenica i donese službenu dokumentaciju što je on i učinio i u prisustvu policajca S. D. šefu Odsjeka E. predao službenu dokumentaciju list evidencije za peti mjesec 2018.g. kao i blok trebovanja materijala, blok izlaza robe, te naknadno od svoje kuće donio istrgnuti list za četvrti mjesec 2018. godine – navedeno je u presudi.

Presudom je utvrđeno da je Vladimir Đajić 20. aprila 2018. godine od Namira Brke kupio brašno u količini od 24 tone brašna T-500, upakovanog u 960 vreće od po 25 kilograma za iznos od 9.600 KM, a koje brašno je dovezao u prostorije njegove trgovine brašna i stočne hrane “Patent” u Lukavici – Istočno Sarajevo prenosi Faktor.

– On je znao da kupuje brašno koje potiče iz krivičnog djela, obzirom na cijenu za koju je kupio navedeno brašno, a koja je znatno manja od tržišne vrijednosti, koja je u to vrijeme iznosila 14.358,88 KM, kao i okolnosti kupovine, jer je kupio brašno bez propratne dokumentacije fakture i otpremnice, te odmah isplatio iznos od 9.600 KM, čime je kao posljedica nastupila šteta za KPZ u Zenici u iznosu od 14.358,88 KM – navedeno je u presudi.

 

KPZ Zenica: Ovdje je najgori život iza rešetaka na Balkanu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79