Palestinskim izbjeglicama u Gazi nestaje hrane

Razlog nestašice je i pad finansijskih sredstava UN-ove agencije za palestinske izbjeglice

Oko milion palestinskih izbjeglica u Gazi suočava se s nestašicom hrane zbog izraelske blokade i pada finansijskih sredstava UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Džamal El-Kudari, čelnik Odbora za okončanje opsade Gaze, istakao je da posebno zabrinjava značajno manja finansijska podrška donatora, prenosi Anadolija.

– To je ostavilo ozbiljne posljedice na palestinske izbjeglice u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jerusalemu i drugim arapskim zemljama – naveo je.

Naglasio je da je odluka američke administracije da obustavi slanje sredstava, koja se procjenjuju na oko 360 miliona dolara godišnje, Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) prije dvije godine ozbiljno utjecali na rad ove agencije.

Također, kazao je da je blokada Gaze od 2006. godine rezultirala naglim porastom siromaštva i nezaposlenosti u opkoljenom području.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79