Paljevina kuće srpske povratnice u Mostaru: Policija ljuta zbog politizacije slučaja

Slučaj koji se protekli vikend desio u Mostaru pokrenuo je buru reakcija, jer je pripadnici srpske nacionalnosti spaljena kuća u naselju Luka. Mirjana Spremo Jančovska doživjela je sudbinu mnogih povratnika u gradu na Neretvi, dvadeset i više godina nakon rata.

Kuća joj je preživjela ratna razaranja, za razliku od ostalih koje pripadaju povratnicima srpske nacionalnosti izbjeglih iz Mostara ratnih devedesetih godina. Za sada je poznato kako je požar podmetnut te da MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona radi na njegovom daljem rasvjetljavanju.

– Od toliko požara, koliko ih godišnje imamo, jedan procenat ide na kuće koje pripadaju porodicama srpske nacionalnosti i to se odmah politizira. Radi se očevid, imamo mi tu dosta podataka, a imamo informacije da su ovdje u pitanju i neke privatne stvari. Istraga će utvrditi da je li ovaj požar namjerno podmetnut ili ne. Provodi se kriminalistička istraga, protupožarni inspektori su uradili svoj dio posla. U slučaj je uključeno nadležno kantonalno tužilaštvo i mi ne smijemo poduzimati nikakve mjere ni radnje mimo njihovog naloga, pojasnio je portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Srpska pravoslavna crkva je zbog ovog incidenta poslala saopštenje u kojem navodi kako je tokom pet godina u Mostaru spaljeno pet srpskih kuća, više obijeno, a među kojima je i dom bjelopoljskog paroha.

“Mi u posljednjih nekoliko dana bilježimo veliki broj provala u obiteljskim kućama. Zabilježeno ih je 5-6, a sve su u pitanju provale od migranata. Na kućama ne piše kome pripada, da li tu postoje skriveni motivi, još se ne može utvrditi. Nama je bitno pronaći krivce”, tvrdi Marić.
Dodaje kako se motiv ne može otkriti dok počinioci ne budu poznati.

– Kada su u pitanju slučajevi ranijih paljenja kuća srpske nacionalnosti, nekoliko slučajeva je razriješeno, nešto je još ostalo i na nadležnosti Tužilaštva i vodi se istraga protiv NN lica. Međutim, na svakom se predmetu radi, tu nema zastare.

Vodi se kao kazneno djelo dok se ne utvrde motivi, zaključuje portparol MUP-a HNK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79