Palmer kao kontakt Privredne komore Srbije: State Department ocijenio da nije sukob interesa

– Uvrštavanje Matthewa Palmera na kontakt listu Privredne komore Srbije nije sukob interesa. To je samo primjer njegovog angažovanja u regionu – navodi se u odgovoru State Departmenta na upit Faktora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država istakli su i sljedeće:

– Kao funkcija naše uloge, diplomate se često sastaju s poslovnim liderima i liderima civilnog društva.

Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili da se Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini nalazi na listi kontakata Privredne komore Srbije.

Uz njega je naveden još jedan američki diplomata, Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo. Nakon objavljivanja ovih informacija, najviši zvaničnici Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić kategorično su odbacili mogućnost da su Palmer i Grenell njihovi lobisti.

– Strašna je laž da su naši lobisti Grenell i Palmer, nikada ih platili nismo – prenijeli su beogradski mediji izjavu Vučića.

Privredna komora Srbije je, kako su javili mediji u BiH i susjednoj državi, platila američkoj konsultantskoj kompaniji Yorktown Solutions 1,8 miliona dolara za lobiranje, a na spisku kontakata ove kompanije su diplomate Palmer i Grenell.

Inače, Palmer je tokom prošlomjesečnih pregovora u Sarajevu u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, prema reakcijama probosanskih stranaka, zastupao principe koji su na tragu zahtjeva predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila da je iznenađena najavom Palmera da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

– Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno – istakli su krajem prošlog mjeseca iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79