Palmer: Učinit ćemo sve da situacija ne eskalira

Nakon sastanaka sa političkim predstavnicima u našoj zemlji novinarima se danas obratio viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

Palmer je istaknuo da SAD čvrsto i bez sumnje podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećanje tenzija proteklih sedmica i aktivnosti koje su do toga vodile. Posvećeni smo da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira, da vratimo osjećaj mira, da postoji put ka stabilnijoj, mirnijoj, prosperitetnijoj budućnosti – rekao je Palmer i dodao:

– I dalje smo posvećeni pružanju podrške BiH na putu ka EU. To stoji decenijama. Ima puno posla koje treba uraditi. Mi smo ovdje da podržimo ostvarenje tog cilja, da pomognemo BiH da riješi ključne obaveze iz presuda Evropskog suda. To će zahtijevati ravnotežu interesa mnogih aktera.

Konstatovao je da je moguće ići dalje i rješavati presude Evropskog suda na način koji je u skladu sa ustavnom mantrom BiH – jedna zemlja, dva entiteta, tri konstituvna naroda, plus ostali.

– Ali taj proces nije jednostavan. SAD i EU su tu kao partneri i prijatelji BiH. Nismo ovdje da osiguramo neko konkretno rješenje ili zagovaramo jedan put. Mi smo angažovani da stvorimo parametre za moguće rješenje, da pomognemo liderima da sami to postignu. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu. Ovo nije kraj procesa. Još je ostalo puno posla da se uradi. Možete računati na SAD i EU kao partnere – rekao je on.

Za rješavanje presuda Evropskog suda za ljudska, ističe, bit će neophodne ustavne promjene.

– To neće biti jednostavno za mnoge stranke, ali to je ključno. To ćemo nastaviti potcrtavati i raditi sa strankama da idemo dalje ka nečemu što može prihvatiti veći broj političkih aktera – zaključio je Palmer.

Kad je riječ o modelu, kazao je kako nemaju konkretan odgovor.

– Ima nekoliko principa, bilo koji model koji bi bio prihvaćen od stranaka treba se moći provesti u djelo, da prođe politički proces, da bi se to moglo usvojiti. Treba biti dosljedan, te pomoći da se unaprijedi put BiH ka EU. Unutar tih principa postoji nekoliko različitih modela na kojima bi se moglo raditi. Jako je važno da to bude u dogovoru političkih lidera, a ne nešto što je nametnuto izvana – rekao je.

Poručio je građanima da SAD duboko cijeni partnerstvo sa BiH, te čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Posvećeni smo pružanju podrške, miru i prosperitetu BiH, da radimo s ovom zemljom. To nije kratkoročna posvećenost već posvećenost koja traje. Mi smo ovdje dugoročno kao partneri i prijatelji BiH. Uložili smo značajna sredstva u uspjeh BiH i nastavit ćemo raditi sa svima u ovoj zemlji da pomognemo da se rješavaju izazovi, smanje tenzije i pomognemo zemlji da napreduje – zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79