Pandemija gura Hrvatsku u najveću ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina

Pandemija koronavirusa gurnula je Hrvatsku u vjerovatno najdublju ekonomsku krizu od samostalnosti, a oporavak neće biti ni brz ni lak. Proizlazi to iz ocjena stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB), koji su u novom broju publikacije Financijska stabilnost analizirali utjecaj korona-krize na hrvatsku ekonomiju.

Prema njihovim procjenama, Hrvatsku u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,7 posto, što je, kako ističu, najveće smanjenje ekonomske aktivnosti od utemeljenja samostalne države. Pritom će snažan udarac pretrpjeti kako robni izvoz i turizam, tako i investicije kompanija i potrošnja domaćinstava, ali i tržište rada.

“Pandemija koronavirusa prekinut će petogodišnji period kontinuirane ekspanzije u kojem je domaća privreda rasla po prosječnoj realnoj stopi od 2,9 posto, koja je zabilježena i 2019. godine”, stoji u publikaciji HNB-a.

Korona-kriza je već opustošila i hrvatske javne finansije, a posljedice krize bit će snažno potonuće u minus pa u HNB-u očekuju da će Hrvatska u ovoj godini imati manjak u budžetu od 6,8 posto BDP-a. Usporedbe radi, u prošloj smo godini, ističu u HNB-u, imali višak u budžetu u iznosu od 0,4 posto BDP-a.

Znatan rast u ovoj godini imat će i javni dug kojim će se finansirati budžetski manjak, pa bi iznos duga države do kraja godine mogao doseći 86,7 posto BDP-a, prognoziraju u HNB-u. Lani je javni dug, podsjećaju, iznosio 73,2 posto BDP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79