Pandemija najveći krivac: Koliko je pao BDP u BiH u 2020. godini?

Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine past će za 4,6 posto zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri posto ukoliko bude zantno poboljšana epidemiološka situacija, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

On je naveo da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja lične potrošnje za 5,3 odsto.

“Od lične potrošnje zavise tri četvrtine BDP, pa od toga zavisi i ukupan rezultat”, rekao je Softić.

On je naveo da su doznake iz inostranstva u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17 posto nego u istom periodu lani, dodavši da se očekuje da će tako biti i u drugoj polovini ove godine.

Softić je istakao da je likvidnost bankarskog sistema u BiH visoka, te da banke na svojim računima imaju ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obavezne rezerve, a ostatak je višak rezervi.

“Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i preduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvješnošću”, ocijenio je Softić i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala zbog čega ne postoje razlozi za podizanjem kamatne stope.

Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na nivo kakav je bio prije pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvjesne jer je uzrok krize “spoljni šok”, a ne prezaduženost država, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije finansija.

“Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmjeravati u dugoročno održiv razvoj”, rekao je Softić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79