Pandemija u BiH: Rekordan broj zaraženih, čak 613, prijavljeno osam smrtnih slučajeva

Ponovo novi rekord kada su u pitanju novozaraženi u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini.

Zabilježeno je 613 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je osam osoba, šest u Federaciji i dvoje u Republici Srpskoj. U FBiH je zabilježeno 371 novozaraženih, dok taj broj u RS iznosi 242. Ovo su podaci bez Distrikta Brčko.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.759 uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na virus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog.

U protekla 24 sata , Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 novih smrtnih ishoda. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih slučajeva na području Federacije BiH je 625, i to 416 muškaraca i 209 žena.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj testirano je laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 242 osobe u Republici Srpskoj.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kaže da je epidemiološka situacija pogoršana u cijeloj Evropi, te upozorio na kapacitete bolnica u RS.

Ističe da će danas Institut uputiti dopis svim lokalnim štabovima da preduzmu sve mjere da stabilizuju situaciju.

U toku naredne sedmice bit će revidirane mjere i za predškolsku, školsku i nastavu na fakultetima.

– U protekla tri dana imamo haos – upozorava Zeljković.

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja u RS, precizirao je on. Riječ je o muškarcima starije i srednje dobi iz Šipova i Petrova.

Epidemiolog Jela Aćimivić kaže da je među novozaraženima najviše opet iz Banje Luke, njih 43, zatim iz Pala 23 prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79