Pandemija u BiH: U protekla 24 sata preminulo osam osoba, 184 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrirano je 184 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga su 82 slučaja u Federaciji BiH, dok su 102 registrirana u Republici Srpskoj.

Prijavljeno je i osam smrtnih slučajeva, šest u FBiH i dva u RS.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 888 uzoraka, od kojih su 82 pozitivna na virus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Bosansko-podrinjskog i Kantona 10. U protekla 24h oporavak je zabilježen kod 73 pacijenta. Trenutno je aktivan 3171 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 591, i to 395 muškaraca i 196 žena.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj testirano je 539 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 102 osobe.

Radi se o 55 muškaraca i 47 žena, od kojih je 16 mlađe, 70 srednje i 16 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 19 osoba je iz Banje Luke, 16 iz Pala, 12 iz Zvornika, devet iz Prijedora, šest iz Bosanskog novog, pet iz Bosanske Dubice i Teslića, četiri iz Sokoca, po tri iz Laktaša, Mrkonjić Grada i Ugljevika, po dvije iz Istočne Ilidže, Кneževa, Modriče, Prnjavora i Šipova i po jedna iz Bijeljine, Vukosavlja, Dervente, Кrupe na Uni, Milića, Čelinca i Bosanskog Šamca.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. Radi se o muškarcima starije životne dobi iz Banje Luke.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 10.484 slučaja koronavirusa, a preminulo je ukupno 324 osobe. Do sada se oporavilo ukupno 7.037 osoba, a testirano je 85.938 uzoraka.

Šest smrtnih slučajeva i 88 novooboljelih u Mostaru

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar tokom vikenda preminulo je šest osoba: muškarac iz Jablanice (65), muškarac iz Širokog Brijega (75), žena iz Čapljine (84) ,muškarac iz Mostara (76) ,žena iz Čitluka (81) i muškarac iz Tomislavgrada (88) , potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK.

Na liječenju je trenutno je 29 bolesnika, od kojih je sedam na respiratoru, a tokom vikenda otpušteno je pet pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 957 uzoraka.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 117 i to: 88 iz Mostara, pet iz Jablanice, osam iz Konjica, sedam iz Čapljine, šest iz Čitluka, jedan iz Stoca i dva iz Neuma.

U Kantonu Sarajevo 26 novozaraženih koronavirusom

Nakon analize 297 uzoraka, prikupljenih u periodu od 9. do 11. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 26 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 16 osoba, odnosno 61,53 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata evidentiran je oporavak 11 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 348.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 49 osoba, od kojih četiri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena s hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Na sreću nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom ostao 87.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79