Panika u mostarskom naselju: Građani pronašli boce s otrovnom materijom

Građani Mostara jučer su u poslijepodnevnim satima u blizini naselja Opine pronašli dvije boce bojnog otrova klor.

Kako kaže mještanin Nijaz Muratović za portal Radiosarajevo.ba, boce možda i ne bi primijetili da nisu osjetili jak i neugodan miris koji je dolazio od njih.

“Boce su pronađene na mjestu koje je od moje kuće udaljeno nekih 150 metara. Vraćajući se s posla, jučer, zatekao sam policiju i vatrogasce koji su došli na poziv komšije koji je uočio boce. Boce ne bi ni primijetio možda da ga neugodan miris nije zaustavio”, govori nam Muratović.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije HNK odmah su pozvali Civilnu zaštitu i inspekciju kako bi uklonili boce, međutim dobili su odgovor kako – nije njihova nadležnost.

“Policija i vatrogasci su zaista odmah reagirali. Vatrogasci su, noseći boce za kisik i maske, uklonili iste”, prepričava Muratović za portal Radiosarajevo.ba

Napominje da se – prema naljepnici na boci – radi o kloru koji se koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu, a koji čak izaziva slijepilo, srčani udar, a prilikom jačeg udisaja i smrt.

“Nakon što smo s ovim izašli u javnost, jutros je dolazila Krim policija i Civilna zaštita. Šta će se dalje dešavati – ostaje da se vidi”, dodao je Muratović, mještanin mostarskog naselja Opine.

Tragom ovih informacija pozvali smo i Ministarsvo unutrašnjih poslova HNK koji su nam mogli samo potvrditi ove navode.

U kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazali su nam da su jučer u 16:40 sati zaprimili poziv…

“U mostarskom naselju Opine primijećene su dvije plinske boce iz kojih je izlazila nepoznata otrovna materija. Nakon izlaska polcijskih službenika i vatrogasaca iste su uklonjene”, rekao nam je dežurni iz MUP-a HNK.

Šta je bojni klor?

Elementarni ili bojni klor je plin zelenkastožute boje, gustoće 2,5 puta veće od zraka, što će reći da je dva i pol puta teži od zraka.

Pritiskom i hlađenjem lako se pretvara u žutu tekućinu normalnog vrelišta.

Ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan.

Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa, a ako je volumni udio u zraku samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu (1915.g.).

Jaki je nadražljivac, već i te male količine nadražuju oči i kožu, te reagira s vlagom sluznice nosa, grla i gornjih dišnih puteva, uzrokuje bronhitis i nakupljanje vode u plućima, dodir sa tekućim klorom uzrokuju ozebline i slijepoću.

Nastali nascentni kisik djeluje razorno na tkivo sluznice, a nadražuje je i klorovodična kiselina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79