Paprene cijene na pijacama širom BiH

Zbog konstantnog divljanja cijena građani Bosne i Hercegovine odavno na pijacama namirnice kupuju na komad – samo onoliko koliko im treba.

Suša koja je pogodila BiH negativno utječe na poljoprivredne usjeve i urod te je ovih dana primjetan još veći porast cijena na većini pijaca u Bosni i Hercegovini.

Breskva pet KM

Mnogi su u besparici, zarada je slaba, a na pijačni promet veliki utjecaj imaju i prodavnice s jeftinijom ponudom.

Na sarajevskim pijacama cijene voća u stalnom su porastu. Za kilogram bijelog grožđa treba izdvojiti pet maraka, jabuka dvije, smokava pet KM, a breskve su, također, pet KM. Ono što je primjetno jeste da prodavači sve manje izlažu cijene.

– Pošto je blitva – pitamo trgovca na pijaci na Grbavici.

– Pola kilograma je marka i po – kaže nam.

– Znači, kila je tri KM – konstatiramo.

– Niko više na kilogram ne kupuje pa sada govorimo cijenu frtalja ili pola kilograma, lakše je ljudima kada čuju tu cijenu – dodaje prodavač.

Ništa bolja situacija nije ni u Goraždu. Građane najviše brinu poskupljenja hrane, ali poljoprivredni proizvođač i vlasnik farme koka nosilja Zaim Hubjer kaže da su ona samo posljedica poskupljenja goriva, repromaterijala i ostalog što je potrebno za njenu proizvodnju.

– Uporedite cijene goriva ove i prošle godine, zatim đubriva, a ima nekih stvari koje su poskupjele, a ne znam ni zašto. Kukuruz nikada nije rodio kao prošle godine, ali je poskupio zato što su veliki svjetski proizvođači imali lošu godinu. U pitanju je jedan lanac poskupljenja i sve je otišlo gore – kaže Hubjer.

Vreća od 25 kilograma kukuruza prošle godine u martu je koštala devet KM, a trenutna cijena je 16 maraka. Na proizvodnju poljoprivrednih kultura utjecala je suša pa je najniža cijena kilograma krompira, koji se prošle godine mogao kupiti za 0,50 KM, trenutno 1 KM, ali i dalje raste.

Ekipa „Avaza“ posjetila je i trebinjsku pijacu. Kako su nam rekli i kupci i prodavači, cijene se nisu mnogo promijenile u odnosu na prethodnu godinu. Prodavači kažu da se trenutno dobro prodaje roba jer je vrijeme pripreme zimnice.

Cijena crvenih paprika je dvije KM, krompir se prodaje po jednu KM, dok mrkva i luk koštaju dvije marke. Jedino je cijena graha nešto veća nego prethodne godine i iznosi šest maraka za kilogram, dok je lani koštao marku manje. Grožđe je od 1,5 do 2,5 KM, breskve i nektarine tri KM, orasi 20 KM, limun i narandža od 2,5 do 3,5 maraka.

Priprema zimnice

U Fojnici su cijene, uglavnom, nešto više nego prethodnih dana pa se mogao kilogram paradajza, krastavaca, patlidžana, paprika, grožđa kupiti po 2,5 KM, banane, šljive i kruške su prodavane za dvije KM, a buranija je šest maraka po kilogramu. Kilogram svježih smokava košta četiri KM, bijeli luk 10, jezgra oraha 15 KM. Borovnica je 12, a brusnica 10 KM.

Za samo mjesec skočile su cijene i na maglajskoj pijaci. Prije mjesec kilogram paprika koštao je jednu KM, a sada je od dvije do tri marke. Paradajz je bio do 1,5 KM, a sada je do 2,5 maraka. Rekord drže mahune, koje koštaju sedam KM po kilogramu.

– Kako je bila suša, mislili smo da neće biti ništa. Aktuelna je priprema zimnice, prodajemo papriku po šest KM za vrećicu ili 1,5 po kilogramu – priča nam Sena Hasanić iz Šija.

Prepolovio se urod

Kada je voće u pitanju, jabuke su bile od 1 do 1,5 KM, breskve i nektarine 2,5, grožđe 2,5 KM, banane i kruške 2, a šljive 1,5 maraka. U svome voćnjaku u Rječici Muriz i Nermina Šahbaz proizveli su prošle godine 10 tona šljive. Ove godine urod je upola manji.

– Prepolovio se urod najviše zbog proljetnih mrazeva. Ložili smo vatre u voćnjaku, ali džaba. Nije se sve moglo očuvati. Iako je urod manji, kvalitet je odličan. Cijena šljive je 1,2 KM na gajbu. Evo, ostale su mi još samo četiri gajbe – govori Šahbaz.

Skuplja i jaja

Vremenske neprilike utjecale su i na urod krompira, jer se sije kasnije, krajem maja, najviše na većim nadmorskim visinama, kao što su Sokolac ili Rogatica, tako da ga je suša pogodila.

– Potražnja na tržištu diktira i rast cijena konzumnih jaja, koja ljeti nikada nisu imala visoku cijenu, ali je već prošle sedmice na pijaci „Heco“ cijena paketa jaja od 12 školjki ili 360 komada sa 54 skočila na 62 KM – ističe Hubjer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79