Paradigma ludila: Tegeltija kaže da se zakasnilo sa prijedlogom da 11. juli bude Dan žalosti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Vijeće ministara, zbog objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmatra odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za Dan žalosti u BiH.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Denisa Zvizdića zašto Vijeće ministara nije donio odluku da se 11. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji BiH zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, kao što je to bio slučaj od 2015. do 2019. godine, Tegeltija je rekao da mu je Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara tek kasno jučer popodne dostavilo prijedlog te odluke.

Prema njegovim riječima, shodno odlukama od 2005. godine ovo pitanje ima dva segmenta – finansijski dio i odluku o danu žalosti.

On je podsjetio da se od tada izdvajalo po 100.000 KM za obilježavanje 11. jula, a da je 2008. godine iz budžeta izdvojeno 150.000 KM, a 2009. godine 200.000 KM.

“Od 2015. godine nemamo pojedinačnih finansijskih odluka, već je Memorijalni centar Potočari postao budžetski korisnik koji je na raspolaganju imao 150.000 KM”, rekao je Tegeltija, prenosi Srna.

Što se tiče pitanja proglašavanja odluke o 11. julu kao danu žalosti u BiH za prošlu godinu, pojašnjava on, tada je bio “oboren” dnevni red redovne sjednice Vijeća ministara, a za ovu godinu zahtjev iz Ministarstva vanjskih poslova stigao je tek jučer pred kraj dana, pa zbog objektivnih okolnosti Vijeće ministara nije bilo u prilici da razmatra i donese tu odluku.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79