Foto: Klix
Parking kod Narodnog pozorišta zatvoren: Kako je godišnji zakup smanjen za 50%?

Parking kod Narodnog pozorišta zatvoren: Kako je godišnji zakup smanjen za 50%?


Zatvoren je parking sa 72 mjesta pored Narodnog pozorišta u Sarajevu. Iza ovog zatvaranja krije se složena situacija, uključujući neobjašnjivo smanjenje zakupa u proteklih godinu dana.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je obznanio da parkingom upravlja firma “Centrotrans – Transport robe” već određeno vrijeme, a njen većinski vlasnik i direktor je Hajrudin Mulić, koji je također kandidat za načelnika Centra.

Zvanični podaci o firmi u Registru poslovnih subjekata

“Indikativno je da je prošle godine klub vijećnika NiP-a izašao sa inicijativom da se toj firmi zakup javne površine sa cca. 440.000 KM godišnje umanji za 50%, bez obrazloženja. Vijeće je to usvojilo i godinu dana ta firma je plaća zakup površine upola manje (cca. 221.000 KM). Ugovor je istekao 30. juna 2024. godine”, rekao je Mandić.

Trenutni načelnik Centra ističe da je tokom finansijske revizije otkriveno nekoliko nedostataka i neodgovornog poslovanja, uz preporuku da se stanje parkinga poboljša.

“Općina Centar ima svoje Javnog preduzeće CSR koje je registrovano i za tu djelatnost. Na aprilskoj sjednici izašao sam pred vijeće sa inicijativom da se upravljanje parkinga prebaci na CSR. Riječ je o jednom od najfrekventnijih parkinga u gradu i prema našoj računici, baziranoj na tome da se koristi 90 parking mjesta 12 sati dnevno, a cijena jednog sata je 3,5 KM, došli smo do podatka da bi godišnje mogli ubirati preko milion KM, umjesto 220.000 KM. To je u cilju zaštite javnog interesa jer taj novac ide u namjenska sredstva za izgradnju vrtića, igrališta itd”, dodao je Mandić.

Klub NiP-a i nezavisni klubovi su u Općinskom vijeću odbili ovaj zahtjev.

Ugovor firme “Centrotrans – Transport robe” istekao je krajem juna, a Mandić navodi da kao načelnik nije imao namjeru da ga produži.

“Ta firma je u julu, prema informacijama koje imam od inspekcije, nelegalno koristila parking. U augustu je tradicionalno dat na korištenje Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga je ponuđeno da uzme parking u najam na jedan mjesec, dok se ne pronađe rješenje, no to je odbio”, kaže Mandić.

Nakon toga, nadležna inspekcija zatvorila je parking, čime su građani na određeni period ostali bez 90 parking mjesta u centru grada, gdje je ionako ozbiljan problem sa slobodnim mestima za automobile.

Mandić naglašava da će se zalagati za povratak te površine pod upravljanje općini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija