Parking mjesta za osobe s invaliditetom zauzimaju nesavjesni vozači: Do kada će se tolerisati bahatost?

U Sarajevu nije lako pronaći parking i to je činjenica koju znaju svi vozači u ovom gradu. No, to nikome ne bi smjelo biti opravdanje da zauzme posebno obilježena parking mjesta koja su predviđena za osobe sa invaliditetom.

Bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe sa invaliditetom zabranjeno je Zakonom o osnovama sigurnosti na putevima u BiH.

Naime, u članu 75. ovog Zakona pobrojana su mjesta gdje vozač ne smije parkirati vozilo.

Kolike su kazne

“Ovlaštena službena osoba odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano u pješačkoj zoni, kao i vozilo parkirano na mjestu rezervisanom za vozila lica s invaliditetom”, navedeno je.

Za postupanje suprotno odredbama navedenih članova propisana je novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Ova odredba vrijedi kada su u pitanju javni parkinzi, no postavlja se pitanje vrijede li ista pravila kada su u pitanju privatni parking prostori, kao na primjer oni u tržnim centrima.

Nije lako živjeti sa invaliditetom, nigdje na svijetu, a pogotovo ne u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja, prema onome što su naši reporteri zabilježili proteklih dana obilazeći parkinge u sarajevskim tržnim centrima, u mnogo čemu zaostaje za Evropom kad su u pitanju uslovi života osoba s invaliditetom.

Doprinos tome u velikoj mjeri daju i bahati vozači koji se bez ikakve grižnje savjesti nepropisno parkiraju na mjesta rezervisana za osobe sa invaliditetom.

Šta se može uraditi i ko je nadležan

Šta se može uraditi u ovakvim slučajevima, gdje osobi s invaliditetom neko zauzme obilježeno parking mjesto na privatnom parkingu, pitali smo portparola MUP-a Kantona Sarajevo Mirzu Hadžiabdića.

“U slučaju da se neko nepropisno parkira na mjesto koje je rezervisano za osobe sa invaliditetom, a parking se nalazi u privatnom vlasniištvu nekog od, recimo, tržnih centara u tom slučaju je primarno nadležna zaštitarska služba navedenog tržnog centra”, kazao nam je Hadžiabdić.

Zaključio je da policija može reagirati u slučaju da zaštitarska služba ne riješi taj problem piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79