Parkove u BiH napala opasna ,,sirotinjska palma”

uradnja nacionalnih parkova i ekoloških organizacija savskog sliva podržana je iz Evropskog fonda za razvoj i IPA programa

Nebesko drvo, Ailanthus altissima ili kineski chouchun jedna je od najopasnijih invanzivnih vrsta koja je pogodila našu zemlju i regiju sliva rijeke Save.

Svako je od nas vidio to drvo barem jednom, a njegove sjemenke iz cvijeta imaju po jedno krilo, pa kad padaju na zemlju, vrte se poput malih helikoptera. Čak su ga i djeca brala te se zbog toga igrala s njim, prenoseći sjeme sve dalje i dalje. Sjemenke su čak manji problem, jer drvo ima moć da se beskonačno klonira putem korijena. Od svakog posječenog nastaje samo još više mladica, pa se mora uništavati na poseban način.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Nebesko drvo nazvali su još i sirotinjska palma, jer su mnoga geta obrasla s njim, za godinu naraste oko dva metra, što ga svrstava među najbrže rastuće bilje. Također je toksično za druge biljne vrste, jer lako preuzima teren.

Ovo drvo je u fokusu regionalne suradnje nacionalnih parkova, a zajednička ekološka borba je u toku.

Početkom ovog mjeseca održana je završna online konferencija SavaTIES projekta, na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnje međunarodne suradnje za efektivno upravljanje invanzivnim stranim vrstama u dolini Save. Organizatori konferencije bili su Javna ustanova Lonjsko polje, Javna ustanova Zeleni prsten i EuroNatur – organizacija iz Njemačke u suradnji s partnerima iz SavaParks mreže.

Partnerima iz EU skrenuta je pažnja i na Trgovsku goru argumentima protiv izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada

Na konferenciji su se obratili Gabriel Schwaderer, direktor njemačke organizacije EuroNatur i Marija Kušmiš, direktorica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

– Uz klimatske promjene, gubitak staništa i direktno iskorištavanje biljnih vrsta, invazivne strane vrste danas su jedne od najvećih prijetnji bioraznolikosti, kazala je Marija Kušmiš.

Naučnici Ana-Christina Cardoso i Gustzav Csomor u projekt su bili uključeni kao vanjski suradnici, a na konferenciji su naglasili važnost transnacionalne suradnje i prenosa znanja u svrhu iskorjenjivanja invazivnih stranih vrsta na području sliva rijeke Save.

SavaTIES projekt provodio se posljednje tri godine s ciljem pronalaska učinkovitog rješenja za trajno iskorjenjivanje invazivnih stranih vrsta, odnosno organizama koji nisu prirodni u nekom ekosustavu, a koje je prenio čovjek. Invazivne strane vrste negativno utječu na prirodna evropska staništa te je teško upravljati njihovim smanjivanjem. Također, stvaraju se veliki gubici jer, osim na okoliš, utječu na zdravlje ljudi i ekonomiju. Tokom projekta održavanjem kurseva o metodama uklanjanja i iskorjenjivanja invazivnih stranih vrsta, svi projektni partneri su usavršili načine tretiranja invazivnih vrsta. Međusektorska i međunarodna suradnja doprinijela je i boljem povezivanju transnacionalnog koridora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79