Parlament FBiH za 70.000 KM kupio Audi A4, predsjedavajući Mirsad Zaimović ga ne želi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je za 70.000 KM kupio automobil Audi A4, saznaje Klix. Iako je prvobitno planirano da ga koristi Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma, on se u međuvremenu toga zvanično odrekao.

Ugovor o nabavci je potpisan i upućen firmi “Inter Auto” u Tuzli putem pošte na potpis. Nakon što bude završen i taj dio postupka, bit će obavljena isporuka. U postupku javne nabavke ova firma bila je jedini ponuđač.

Ove informacije potvrđene su nam u Parlamentu FBiH.

“Odluka o dodjeli ugovora nabavke službenog automobila za potrebe Zastupničkog doma donesena je 6. aprila 2021. godine. Predsjedavajući Mirsad Zaimović je informirao Stručnu službu Zastupničkog doma da ne želi koristiti navedeni automobil”, potvrdio nam je Ivan Miličević, sekretar Zastupničkog doma.

S obzirom na to da Zaimović, kako je i naveo u nedavnoj izjavi za Klix, nema potrebu za automobilom, jer koristi službeno vozilo namijenjeno dopredsjedavajućem iz reda srpskog naroda (koji nikada nije imenovan), Milićevića smo upitali ko konkretno će koristiti novi automobil.

Koristit će ga zastupnici i državni službenici

“Kako predsjedavajući Zaimović trenutno koristi automobil koji je bio planiran za Kabinet dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, novi službeni automobil će biti preusmjeren u taj kabinet, kao i za potrebe službenog puta svih zastupnika i zastupnica, državnih službenika kojim se odobri korištenje vozila u službene svrhe”, objasnio je.

Miličević napominje kako je nabavka predviđena utvrđenim budžetom te Planom javnih nabavki, uz saglasnost Administrativne komisije Zastupničkog doma.

Kako je došlo do razlike od 10.000 KM

S obzirom na to da je Planom javnih nabavki predviđena nabavka automobila procijenjene vrijednosti 60.000 KM, Miličevića smo upitali kako je u konačnici cijena porasla za 10.000 maraka. Naime, prihvaćena je ponuda od 59.828,20 KM bez PDV-a, što u konačnici, s PDV-om iznosi 70.000, tačnije, 69.999,20 maraka.

“Prema Zakonu o javnim nabavkama i mjerodavnim podzakonskim aktima u Planu javnih nabavki za tekuću godinu se ne prikazuje PDV. Ugovorni organ zasniva računanje procijenjene vrijednosti ugovora o javnoj nabavci na ukupnom iznosu koji će platiti, bez poreza na dodatu vrijednost, jasno je definirano navedenim zakonom”, objašnjava Miličević.

Dodaje da su u prethodnoj godini, putem Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH, prodana četiri vozila Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79