Parlamentarci: Tražimo od VSTV-a da svi članovi podnesu ostavke!

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas zaključke koje je predložio Šemsudin Mehmedović (SDA) u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem. Prvi je da kompletan VSTV podnese ostavke, a drugi da se po hitnoj proceduri u Parlamentu dostave izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

Ministarstvo pravde BiH je zaduženo da u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentu analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljem Evropske komisije o zahtjevu za članstvom BiH u EU. To je tražio zastupnik Saša Magazinović.

Prijedlog Damira Arnauta da se osnuje privremena istražna komisija koja će istražiti i donijeti zaključke stanju u pravosuđu, s posebnim osvrtom na VSTV, također je dobio podršku Zastupničkog doma BiH.

Izvještaj VSTV-a za 2018. godinu nije usvojen, odnosno “zastupnici nisu primili k znanju godišnji izvještaj VSTV-a”.

Zastupnica Edita Đapo je predložila zaključke koji se odnose na to da se osiguraju sredstva u budžetu BiH a koja bi služila za educiranje uposlenika agencija za provođenje zakona kako da postupaju prilikom hapšenja u prisustvu djece.

Zaključci zastupnika Jasmina Emrića u vezi migrantske krize kojim se podržavaju zaključci Skupštine USK i prijedlozi mjera stabilizacije na području tog kantona, da se iznađu finansijska sredstva i da Vijeće ministara i sve nadležne institucije na državnom nivou uzmu aktivniju ulogu u rješavanju ovog problema, nisu usvojeni, jer nije za to nije postojala enitetska većina iz RS-a prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79