Parlamentarci za nerad već dobili više od milion maraka

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazala je na zahtjev 14 poslanika sjednicu tog doma za petak, 14. juna.

Na dnevnom redu su aktuelna situacija u bh. pravosudnim institucijama, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te informacija Vijeća ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH.

U okviru ove tačke posebno će biti govora o aktuelnoj sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona.

Pitanje kvoruma

Još je, međutim, neizvjesno hoće li bitii kvoruma za sjednicu, s obzirom na to da je 11. aprila na zahtjev grupe poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka bila sazvana hitna sjednica o migrantskoj krizi, ali zbog nedolaska poslanika iz stranaka iz RS te onih iz HDZ-a BiH nije bilo kvoruma za njeno održavanje.

S obzirom na to da su se sada zahtjevu tih stranaka za hitnu sjednicu pridružili i neki poslanici iz SDS-a i PDP-a te da je izvjesno da će zasjedanju prisustvovati parlamentarci iz SDA, kvorum za petak ne bi trebao biti upitan.

Ako dođe do zasjedanja, bit će to prva sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH u šest mjeseci, otkako je on konstituiran u ovom sazivu.

S druge strane, nije bilo ni pokušaja zakazivanja sjednica Doma naroda, koji je konstituiran krajem februara.

Redovne isplate

Iako se sjednice ne održavaju i Parlament BiH je faktički u blokadi, jer SNSD za parlamentarnu deblokadu zahtijeva prvo formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, isplate parlamentarcima teku redovno.

S obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH dnevno porezne obveznike košta 62.398 KM, onda je jasno da je iznos plaćen parlamentarcima za nerad već premašio milion maraka.

Iako je to moguće spriječiti, za sada nije bilo volje. Potrebno je, naime, napraviti izmjene zakona koje će zaustaviti plaćanje nerada. Problem je što i za takvo nešto moraju zasjedati oba doma. A kada će do toga doći, u ovom trenutku potpuno je neizvjesno.

Uzimaju i naknade

Posebno je sramotno i, iako im to zakon dozvoljava, onda je u najmanju ruku nemoralno što parlamentarci koji dolaze van Sarajeva uzimaju i naknade za odvojeni život. Njima ne predstavlja problem da taj novac stave u džep iako ih mjesecima ništa ne odvaja od porodica i uopće i ne borave u glavnom gradu BiH prenosi Avaz.

 

Doveo u zabludu preduzeća iz Visokog i Mostara, ostvario korist od 106.000 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79