Partizanska svađa u Mostaru

U medijima se, nakon sastanka Sekretarijata Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen grablja u Mostaru, pojavilo vrlo nekorektno i po običaju puno neistina reagiranje koje potpisuje Alija Behram, objavio je Sekretarijat Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Navodi kako je reagiranje puno ”brojnih laži i uvredljivog tona u toj pisaniji”.

”Oni kojima je uistinu želja obnovljeno, revitalizirano i u punom sjaju Partizansko spomen groblje u Mostaru ne bave se promocijom svake ošišane travke na Partizanskom spomen groblju nego čine sve da se to isto groblje obnovi prema zamislima samog autora ovog remek djela memorijalnog graditeljstva”, navodi se.

Navodi se ”kako je slavodobitno objavljeno i kako Behram ponavlja, obnovljeno Partizansko spomen groblje”.

”Učinjeni su radovi čišćenja, dovedena rasvjeta i od pogrešnog kamena strojno obrađene ploče s imenima boraca. Odlično, hvala svima koji na bilo koji način bilo što urade na zaštiti ovog spomenika, međutim medijska kampanja da je Partizansko spomen groblje završeno i pompezno otvaranje ‘obnovljenog’ Partizanskog spomen groblja zaustavili su sve daljnje tokove i akcije na njegovom istinskom i potpunom obnavljanju i revitalizaciji, jer privid stvoren putem medija da je sve završeno zaustavio je sve dogovorene i potencijalne ulagače u obnovu. Da smo svo vrijeme bili u pravu svjedoči i sadašnje stanje Partizanskog spomen groblja koje je u kritičnom stanju”, navodi se u reagiranju.

”Sjaj reflektora usmjerio je pažnju na ono što je trebalo vidjeti, a medijska kampanja stvorila pobjedničku atmosferu. U takvoj situaciji, u mraku i van pažnje, ostala je suštinska obnova. Zbog toga i tada, a i sada ponavljamo: Hvala na svemu urađenom, koliko god to bilo, ali vrijeme je pokazalo da su izjave o završenoj obnovi i način na koji su davane dugoročno nanijele više štete nego što je korist od učinjenog posla. I na kraju, Partizansko spomen groblje, borci u čiji pomen je podignuto, antifašistička tradicija Mostara, te brojni pojedinci spremni dati doprinos njegovoj obnovi ne zaslužuju ovakav način komunikacije. Svi oni zaslužuju samo zajedničku akciju svih istinskih poštovalaca antifašističke tradicije Mostara i njegovog herojskog doprinosa NOB-i. U ime toga, kao i do sada, sve, kojima Partizansko spomen groblje leži na srcu, pozivamo u zajedničku akciju za dobro i prosperitet Mostara. Sve drugo daleko je od dobrih namjera. Što se tiče Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja sa ovim saopštenjem stavljamo tačku na bilo kakva reagiranja i polemike. Idemo raditi”, navodi se u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79