‘PAS MI JE POJEO NEKOLIKO STOTINA EURA’: Evo što sam morala napraviti i u koju banku otići da bih dobila natrag svoj novac

Novčanice se mogu oštetiti na mnogo načina: mogu slučajno izgorjeti, zapeti za patentni zatvarač hlača ili jakne i tako se poderati ili vam ih može – rijetko, ali se događa – pojesti pas.
Vezane vijesti

‘Ima svakakvih slučajeva’, rekla nam je službenica jedne poslovne banke. ‘Jednom je došao jedan djed čiji unuci su našli kuvertu s eurima i novčanice razrezali na tanke rezance. Srećom, svi su bili na broju tako da šteta na kraju nije bila velika. Drugi put u poslovnicu je došla vlasnica psa koji se nekako domogao novčanica eura i malo se s njima ‘poigrao’. No, i u ovom slučaju većina novčanica je na kraju spašena. Osim što je pas kasnije bio par dana u nemilosti.’

Što učiniti u takvim situacijama? Oštećene novčanice relativno su čest problem i za to postoji rješenje. Ono je, međutim, različito u ovisnosti o tome radi li se o kunama ili eurima. Ako je oštećenje relativno malo, otkinuti komad možete pokušati spojiti s ostatkom novčanice ljepilom ili selotejpom i nadati se da će vam takvu novčanicu prihvatiti u trgovini ili, vjerojatnije, u banci ili Fini.

No, što ako je oštećenje veće ili ako komad novčanice nedostaje, pa ga ne možete zalijepiti?

Slučaj prvi: Oštećene su novčanice kuna

Novčanice kuna čije oštećenje nije veliko zamijenit će vam u većini poslovnih banaka. Ako je oštećenje veće, morat ćete se obratiti Fini ili Hrvatskoj narodnoj banci gdje ćete morati objasniti kako je oštećenje nastalo. Naime, kažnjivo je novac namjerno oštećivati, a ako službenik banke posumnja da ste novčanicu namjerno oštetili, morat ćete pismenim putem obrazložiti kako je do oštećenja došlo i dokazati da se ne radi o vašoj krivici.

Ukoliko je oštećeno manje od 51 posto novčanice, HNB će vam iznos refundirati u cijelosti. Ako je oštećen veći dio i nedostaje više od 51 posto novčanice, HNB će novčanicu poslati na procjenu kojom će se utvrditi koliki točno dio nedostaje i refundirati vam samo određeni postotak. Također, ako se radi o složenijoj analizi utvrđivanja autentičnosti novčanica (ako je, recimo, novčanica izgorjela), morat ćete platiti naknadu za taj postupak.
Slučaj drugi: Oštećene su novčanice eura

Oštećene devizne novčanice također je moguće zamijeniti u poslovnim bankama, ali je postupak duži i skuplji. Da biste zamijenili oštećene novčanice eura morate u određenoj banci imati otvoren devizni račun. Banka zatim vaše novčanice zaprima i šalje u inkaso u neku od zemalja koje imaju euro kao platežno sredstvo. Ondje će utvrditi koliki je postotak novčanice oštećen nakon čega će vam na devizni račun uplatiti određeni iznos. To može biti cjelokupan iznos ako je oštećeno manje od 51 posto novčanice, ili manji iznos ako nedostaje više od 51 posto novčanice.

No, taj postupak se naplaćuje tako da će vam na devizni račun sjesti iznos umanjen za naknadu inkasa. Također, i poslovna banka kojoj ste se obratili naplatit će tu uslugu od 30 do 50 kuna po novčanici. Taj postupak traje i po nekoliko tjedana tako da ćete možda morati čekati do mjesec dana prije nego što novac napokon vidite na svojem računu. Jednostavnije je zato otići do najbliže zemlje koja koristi euro i tamo zamijeniti oštećene novčanice. No, neće biti dovoljno samo prijeći granicu i otići do najbliže poslovne banke, već ćete se morati obratiti središnjoj novčarskoj instituciji u toj zemlji.

U Sloveniji, koja je većini ljudi najbliža, radi se o Slovenskoj narodnoj banci u Ljubljani. Ondje će zaprimiti vaše novčanice, ustanoviti koliki postotak nedostaje i zamijeniti vam kompletan iznos ako se radi o oštećenju manjem od 51 posto, ili samo određeni iznos ako je oštećeno više od 51 posto novčanice. Postupak traje svega par minuta i ako donesete barem 51 posto novčanice, odmah ćete dobiti novu.

Možete li se razboljeti od novca?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79