Pas napao i ugrizao djevojčicu od 9 godina, intervenirala Hitna!

Drama u Bihaću: Pas napao i ugrizao djevojčicu, intervenirala Hitna! Danas je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Ozimice 1 pas ugrizao 9-godišnju djevojčicu.

Kako saznaje CrnaHronika, djevojčica je zadobila lakše tjelesne povrede.

– Djevojčica je zadobila lakše povrede na vanjskoj strani noge. Upućena je kod epidemiologa, a nakon toga na kućno liječenje, kazali su iz Dom zdravlja Bihać.

Podsjećamo čitatelje, nedavno je održan radni sastanak predstavnika nadležnih gradskih službi i direktora Veterinarske stanice Bihać i JKP Komrad s ciljem pokretanja aktivnosti na trajnom rješavanju problema pasa lutalica i napuštenih pasa na području grada Bihaća.

Na sastanku su se analizirale dosadašnje aktivnosti kada je u pitanju rješavanje problema pasa lutalica, te je istaknuto da je nadležna inspekcija do sada obišla je oko 1.200 stambenih objekata, gdje je evidentirano da su vlasnici pasa uglavnom imali dokaz o registraciji svojih pasa i čipovanju ili su dobili nalog da to obave u zakonom predviđenom roku.

Prisutni su istakli da je prilikom rješavanja problema pasa lutalica neophodno voditi računa o dvije stvari, a to je provođenje u praksi Odluke o načinu držanja i zaštiti pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca i Odluke o osnivanju i organizaciji Privremenog skloništa za životinje na području općine Bihać. Utvrđene su aktivnosti i rokovi za provođenje akcionog plana, koji, između ostalog, predviđa medijsku kampanju sa ciljem promovisanja odgovornog vlasništva i prezentaciju Odluke o načinu držanja i zaštiti pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca sa naglaskom na obaveze vlasnika pasa, upoznavanje javnosti sa nadležnostima, provođenju zdravstvenih mjera i kaznenih odredbi.

Sa već poznatih lokaliteta kao što su školska dvorišta, igrališta, poliklinika, bolnica, centra grada, pohvatati će se svi psi koji su prijetnja sigurnosti građana i smjestiti u azil za napuštene pse na Gorjevcu, a gradske službe uputiti će dopis MUP USK-a da se pooštre mjere kontrole dovoženja pasa lutalica sa područja drugih općina, jer je evidentno da postoje takvi slučajevi, uz apel građanima da prijave takve slučajeve.

 

CrnaHronika/Cazin

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79