Patrijarh Irinej sahranjen u Beogradu, Milorad Dodik prvi održao govor

Foto: Telegraf

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save u Beogradu nakon održanog opela i besjede. Prisutni su se uglavnom pridržavali epidemioloških preporuka, a njegov kovčeg je bio zatvoren.

Iz Srpske pravoslavne crkve su, nakon brojnih kritika koje su došle i iz svijeta zbog neodgovornog ponašanja na sahrani mitropolita Amfilohija, građane pozvali da poštivaju epidemiološke preporuke.

Cijelu noć su građani pristizali u hram da odaju posljednju počast patrijarhu Irineju, a mnogi su bili prisutni i na samoj sahrani. Epidemiološke preporuke su se uglavnom poštovale, vjernici su nosili maske, međutim fizička distanca je izostala, piše Klix.

Među prisutnima su bili i predsjednik te premijerka Srbije, ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik je prvi zvaničnik koji je održao govor o pokojnom patrijarhu, nakon sveštenstva koje je održalo svoje besjede, a prije Aleksandra Vučića.

“Zbrisao je sve granice među našim državama, regijama. Snaga naše crkve i jeste u tome da prevazilazi granice i vrijeme. Okupljanjem ovdje ispunjavamo njegovu želju da se okupljamo kao narod, on je imao moć da nas sabira i drži zajedno”, rekao je Milorad Dodik.

Naveo je još i da je njegovu smrt doživio kao lični gubitak jer je patrijarh Irinej osim prijatelj Republike Srpske bio i njegov porodični prijatelj.

“Republika Srpska nije ni plakala ni smijala se u posljednjih 11 godina, a da s nama nije bio patrijarh Irinej, prijatelji nemaju godine i kad god odu otišli su prerano”, kazao je Dodik.

Liturgija za upokojenje je održana u devet sati, u centralnom dijelu hrama Svetog Save, gdje je bilo izloženo i tijelo patrijarha Irineja, a liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej je preminuo u 91. godini nakon borbe sa koronavirusom. Vlada Republike Srpske i Srbije je istog dana donijela odluku o proglašenju trodnevne žalosti, od 20. do 22. novembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79