Patriotska liga BiH: Armija BiH nije činila zločin na Kazanima, to su počinili pojedinci

Savez udruženja boraca Patriotske lige BiH se oštro suprotstavlja Odluci gradskog vijeća grada Sarajeva da se na ploči spomenika nedužnim žrtvama građanima srpske nacionalnosti istakne Armija Republike Bosne i Hrecegovine (ARBiH) kao počinilac zločina.

Kako su rekli, protive se zbog toga što su zločin počinili pojedinci koji nisu bili u sistemu rukovođenja i komandovanja Armijom RBiH i zbog toga što su isti potpuno autonomno funkcionisali i djelovali u onom vremenu i prostoru.

“Počinjeni zločin nad nedužnim Srpskim građanima grada Sarajeva i drugim građanima od nekih pripadnika naše časne Armije RBiH je događaj za svaku osudu, događaj koji se desio u vrijeme kada, u našoj Armiji koja se gradila i ustrojavala u hodu istovremeno odupirući se višestruko jačem i organizovanijem agresoru, nije bio u potpunosti zaživio sistem jednostarješinstva i subordinacije”, kažu iz Patriotske lige BiH.

Dodaju da se u suprotnom to nikada ne bi desilo, kako kažu “vijekovnim komšijama koji su zajedno sa svima nama, sa ARBiH branili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu”.

“Svi mi, dojučerašnji članovi herojske Armije Republike Bosne i Hercegovine zajedno s BH političkom i zakonodavnom sferom smo osudili ovaj nemili događaj i preuzeli mjere da se on više nikad ne ponovi, događaj je završio sudskim epilogom”, ističu iz Patriotske lige.

Dodali su da su počinioci zločina procesuirani i izrečene su im zatvorske kazne.

“Mi, pripadnici moralne ARBiH, zajedno sa svim građanima smo izvukli iz ovog događaja pouke, ugradili ih u sistem funkcionisanja i nastavili zajedničku borbu za odbranu međunarodno priznate, nezavisne i suverene Republike Bosne i Hercegovine, zajedničke domovine svih njenih građana uz duboko izvinjenje porodicama žrtava ovog nemilog događaja”, zaključuje se u reakciji Patriotske lige BiH.

Podsjećamo, ne prestaju reakcije nakon što je Naša stranka predložila da se na spomeniku ubijenim Srbima na Kazanima jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79