PCR i dalje uslov strancima za ulazak u BiH, izuzetak tri zemlje

Savjet ministara danas nije usvojio prijedlog odluke o novim uslovima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. To znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale virus korona i dalje ne mogu ući bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostalo stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Takođe, Savjet ministara BiH danas nije usvojio ni da se strancima omogući ulazak sa negativnim brzim antigenskim testom.

Josip Grubeša ministar prvde BiH kazao je da danas nije prihvaćena nijedna odluka.

“HDZ je podržao liberalizaciju viznog režima, ali je bio protiv ukidana viza i prefercijalnog tretmana, jer je EU tu iskazala svoju zabrinutost”, rekao je Grubeša i dodao da će “HDZ štititi evropski put BiH”.

“Kada govorimo konkretno vizama tu je velika polemika i jasno je da su nam svi turisti dobro došli, ali svi oni koji dolaze u BiH mi moramo imati sigurnosne pretpostavke za sve ljude koji dolaze. Ne smatramo problemom, jer bilo ko ko dolazi iz Saudijske Arabije ima vizu za neku od evropskih zemalja ili SAD i mogu ući u Bi”, rekao je Grubeša.

Nije htio da komentariše pisanje Ministarstva vanjskih poslova, ali da ako BiH želi ići prema EU iako je EU zadršku iskazala o nekim odlukama, smatra da bi BiH trebalo da poštuje preporuke.

“Smatram da je Vijeće ministara koherentno i da nema mjesta ucjenama, kolege koje su danas glasale protiv odluke liberalnijeg ulaska stranaca imali su svoja obrazloženja, protiv je bila ministar vanjskih poslova i ministar odbrane. Ublažavanje mjera za ulazak stranaca je ranija preporuka EU, a ukidanje viza je nešto drugo”, rekao je Grubeša i zaključio da se sve može vratiti ponovo na Vijeće ministara izuzev preferecijalnih tretmana.

Podsjetimo u septembru prošle godine je donesena odluka o izmjenama uslova za ulazak stranaca. Tako je svim stranim državljanima, osim za susjede Hrvate, Srbe i Crnogorce, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Iako je u toku imunizacija ljudi širom svijeta, a veliki broj osoba je već prebolio Kovid-19, vlasti BiH ni danas nisu odlučile da prošire mogućnosti ulaska u zemlju.

Odluka je pala u paketu sa liberalizacijom viznog režima za državljane Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79