PDP: Ukupan dug RS skoro sedam milijardi KM

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavila je podatke o ukupnom dugu ovog entiteta, te podatke, kako je kazala, relevatnih republičkih institucija u vezi sa platama, brojem zaposlenih i ekonomskom stanju u zdravstvu.

“Dug samo sedam bolnica, sa 140 miliona KM porastao je na 185 miliona KM što je rast preko 30 odsto u samo devet mjeseci. Dakle, ne da nisu zaustavili krvarenje zdravstvenog sistema nego je rast još brži”, kazala je Trivić.

Objasnila je da je Republika Srpska prekoračila zakonsku granicu o ukupnom dugovanju:

“Ukupan dug Republike Srpske nije 5,8 milijardi KM nego skoro sedam milijardi KM što je 70 odsto BDP-a RS, a po kriterijumu iz Zakona o dugu i garancijama kriterijum za ukupan dug je 60 odsto. Znači mi prelazimo taj dug uveliko.”

Trivić je ocijenila da je priliv od investicija u RS u iznosu od oko 120 miliona KM na nivou statističke greške.

“Učešće investicija u bruto domaćem proizvodu RS je oko 15 odsto, sve ispod 20 odsto je katastrofalno”, rekla je Trivić uporedivši pritom procenat ovog bh. entiteta u odnosu na ulaganja u zemljama u okruženju – Albanija 22 odsto, Hrvatska 20 odsto, Slovenija 21 odsto.

Na kraju, prosječna plata prema njenim saznanjima za jun je bila 910 KM uprkos najavljenoj prosječnoj plati od 1.000 KM, a pokrivenost potrošačke korpe u junu bila je ispod 50 odsto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79