Pejaković: Djevojke koje rade u kladionicama su i higijeničarke i konobarice i psiholozi i izbacivači

Na redakciju portala Crna-Hronika stigla je ispovijest sad već bivše radnice Premijer Kladionice iz Laktaša, Jelene Vidović koja je otkrila kako i za koliko je radila navedeni posao.

Svima je dobro poznato da su radnice kladionica jedne od prvih ugroženih radnih mjesta koje su redovno na meti kriminalaca i lopova. Pored toga, kako kažu slabo su plaćene.

Evo kako ovo radno mjesto opisuje Jelena Vidović iz Laktaša.

Teško psihičko maltretiranje trpe te jadne čene, majke, sestre za platu 1.000 KM, koja je 700 KM na banku a 300 KM u kovertu. Kažu da im je psihičko opterećenje i mobingovanje od svega, obavještvaju poslodavca ali on ne reaguje. To znači da poslodavac Premier sport krije i podržava maltretiranje svog voditelja banjalučkog sektora.

Radila sam tu i bila prinuđena zbog psihičkog maltretiranja, mobinga, male plate, nemajući slobodan dan a ni godišnji odmor dati otkaz a bila sam stalni radnik.

Moja najveća želja i napor je da se Premier firma osvjesti, počne da uvažava svoje radnice, radi po zakonu i zaštiti svoje radnice od psihičkog pritiska i mobinga na radnom mjestu. Unapred hvala na objavi, zahvalna bivša radnica Premiera 😔” – izjavila je Jelena Vidović piše Crna-Hronika.

Bivša radnica kladionice otkrila kako je raditi ovaj posao: “Plata 1.000 KM. Radno vrijeme 10h-23h”

Na ovaj slučaj oglasio se i borac za radnička prava u BiH Dražan Pejaković koji kratko komentariše cijeli slučaj.

Gledam sve ove silne komentar i onda me ne čudi zašto živimo u robovlasničkom društvu.

Djevojke koje rade u kladionicama su izložene stresu svaki dan, pored toga su i higijeničarke i konobarice i psiholozi i izbacivači.

Rade po +12h dnevno, svaki dan pod pritiskom i mobingom, a o odnosu većine ljudi koji dolaze u kladionicu i njihovom ponašanju da ne pričam.

Da ne zaboravimo strah od potencijalnih pljačkaš i nasilnika.

Tako da malo više razumjevanja za radnike kladionica kao za sve radnike realnog sektora i biće nam kud i kamo bolje.

Prije svega treba biti čovjek, gdje nam je empatija nestala!? – pita se predsjednik Udruženja “Radnički pokret” Dražan Pejaković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79