Pentagon: Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba s Miloradom Dodikom na čelu

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u izvještaju iz maja ove godine, navodi da odnose Bosne i Hercegovine s Rusijom usložnjavaju etničke i političke tenzije unutar BiH.

– Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba s Miloradom Dodikom na čelu. Ruska podrška separatističkom pokretu motivirana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno potiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO, što pruža Rusiji priliku da destabilizira BiH – navedeno je, između ostalog, u izvještaju američkog ministarstva, u koji uvid ima i Radio Slobodna Evropa.

Taj dokument sadrži, naime, analizu odnosa Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom, a kao najpopustljivije okruženje za ruski utjecaj u ovom regionu označava – Srbiju. Za tu zemlju u opširnoj analizi, između ostalog, navodi se da su prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke s Aleksandrom Vučićem na čelu 2012. godine bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u izvještaju je, također, navedeno da Kosovo ne sarađuje s Rusijom u sigurnosnim pitanjima, kao i da „inicijativa Kosova da razvije održiv vojni sistem i želja da potpiše akcioni plan za članstvo u NATO savezu (MAP) ograničava mogućnost Rusije da se miješa u unutrašnja pitanja Kosova”.

Za Sjevernu Makedoniju američko ministarstvo odbrane navodi da je njena politika primarno vođena članstvom u NATO savezu, što je ojačalo otpor prema ruskom miješanju.

U globalu, Rusija je odlučna da na zapadnom Balkanu odbije utjecaj Evropske unije i Sjedinjenih Država te umanji utjecaj NATO-a, navodi američki izvještaj, prema Radiju Slobodna Evropa.

U težištu ruske strategije na području zapadnog Balkana je da javno mnijenje okrene protiv euroatlantskih integracija. U tom cilju Rusija se koristi alatima kao što su ekonomska pomoć, diplomatska podrška, energetska zavisnost i „usmjerene komunikacijske kampanje i kampanje dezinformiranja”, navedeno je, također, uz zaključak da “SAD i Evropska unija ne mogu sebi priuštiti ambivalentnost na zapadnom Balkanu jer takav pristup otvara vrata ruskom malignom utjecaju”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79