Penzioneri FBiH dogovorili zahtjeve za pregovore s Vladom, prijete protestima

Penzioneri FBiH dogovorili zahtjeve za pregovore s Vladom, prijete protestima


Penzioneri Federacije BiH danas su odlučili o zahtjevima koje će iznijeti na pregovorima s Vladom FBiH Ako ne dobiju odgovor, protesti su zakazani za 3. oktobar, ističe Mehić

Danas su penzioneri u Federaciji BiH definirali minimalne i konačne zahtjeve koje će njihovi predstavnici predstaviti na sastanku s Federalnom vladom, zakazanom za utorak, 17. septembar.

Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH odlučeno je da prvi zahtjev bude vanredno usklađivanje penzija ove godine, što bi značilo povećanje primanja za sedam posto.

“Drugi naš zahtjev je da Vlada FBiH ubrza rad na izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO, posebno u dijelu koji se tiče usklađivanja penzija. Treći zahtjev je da Federalna vlada realizuje prijedloge sa sjednice od 11. juna, uključujući isplatu jednokratne novčane pomoći i dodatak za liječenje i rehabilitaciju”,rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

U slučaju da se Vlada FBiH ogluši na ove zahtjeve, penzioneri će, kako je odlučeno, organizirati mirne proteste 3. oktobra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

“Pripreme za proteste su već počele, što je bio zaključak naše Skupštine. Međutim, ako Vlada ispuni naše zahtjeve, protesti će biti otkazani”, dodao je Mehić.

Podsjećamo, sastanak s Vladom FBiH zakazan je isti dan kada su penzioneri najavili predaju peticije s preko 60.000 potpisa iz cijele BiH, kojom podržavaju svoje zahtjeve.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija