Penzioneri ogorčeni prijedlozima izmjena Zakona o PIO-u

Upravni odbor Federalnog saveza udruženja penzionera traži hitan sastanak s čelnim ljudima oba Doma Parlamenta Federacije nakon što su zvanično obaviješteni o inicijativi neformalne grupe za izmjene i dopune aktuelnog Zakona o PIO-u. Upozoravaju da bi prihvatanje sporne inicijative dovelo u povlašteni položaj samo jednu grupu penzionera u odnosu na 425.000 penzionera u Federaciji od kojih 300.000 prima penziju nižu od 500 maraka. Bila bi to katastrofalna greška, ističu u Savezu, koja bi mogla uzrokovati i političku destabilizaciju Federacije.

Penzioneri ogorčeni. Najave povećanja penzija ne znače im ništa. Prvo, preskromne su. Drugo, start je nizak. A oni na ivici preživljavanja.

– Neka se naša vlada zapita kako penzioneri s tako malo penzije opstaju. Mi smo najsavesniji kad treba platiti režijske troškove, pola penzije dajemo na njih, pola ostaje. Ta polovica je kod nekog malo veća kod nekog minimalna – ističe Stojna Mladenov, članica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

S nevjericom reagiraju na inicijativu neformalne grupe penzionera kojom se traže izmjene i dopune aktuelnog Zakona o PIO-u. Ali samo za određene kategorije.

– Uzimaju ljudi sebi za pravo da traže od zakonodavne vlasti nešto na koji bi način obezbijedili da imaju penzije veće od plate, što nema nigdje zabilježeno u svijetu – navodi Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH.

– Radi se o pripadnicima Oružanih snaga koji idu u penziju možda i sa 15-20 godina staža. Njima je tim zakonom dato da uzmu pet najboljih godina, od tih pet najboljih godina uzima se osnovica 75%. Traže na tu osnovicu 48% povećanje što u krajnjem ishodu znači da bi 11,5% imali veću penziju nego što sada imaju platu – objašnjava Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

U ime 425.000 penzionera u Federaciji upozoravaju federalne parlamentarce na moguće dramatične posljedice ukoliko za njih sporna inicijativa bude prihvaćena.

– To pravo koje su neke njihove kolege imale, imale su do stupanja na snagu Zakona 2018. godine i taj zakon je stavljen ad acta. On je devastirao penzioni sistem. Ako bismo se ponovo vraćali na to, onda bi u pitanje bio doveden penzioni sistem i isplata svih penzija – upozorava Mehić.

– Ni u kom slučaju ne smije se dogoditi da ova izmjena zakona prođe. Ne smije se više narušavati penzioni sistem, ne smije se dovoditi u pitanje isplata penzija – poručuje Trakić.

Federalni premijer poručuje penzionerima da će penzije rasti. Na društvenim mrežama napisao je: “To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam“. Penzioneri žele vjerovati da pri tome misli na vanredno povećanje penzija jer u aktuelnom trenutku ekonomski parametri ne ostavljaju prostora za zakonom predviđeno redovno usklađivanje penzija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79