Penzioneri u FBiH bi u maju mogli dobiti dodatnih 48 KM

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladit će penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve korisnike uz izuzetak onih koji primaju najvišu oenziju.

Glasnogovornik Zavoda PIO Tomislav Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako se radi o redovnom godišnjem usklađivanju penzija koje je predviđeno novim zakonom.

– To se radi 15. aprila svake godine na temelju dva parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija iznositi oko 3,5 posto – pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzije u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi korisnici u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

– Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona KM na godišnjem nivou što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija – kazao je Kvesić.

To znači da će penzioneri u FBiH, osim onih sa najvećim primanjima, dobiti povećanje penzije od minimalnih 12 KM, jer je trenutna minimalna penzija oko 360 KM.

Također, s obzirom da će se povećanje uvrstiti retroaktivno od januara, penzioneri će u maju dobiti minimalno 36 KM, odnosno tri puta po 3,5 posto svoje penzije. Tako će penzioneri u FBiH u maju dobiti najmanje 48 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments