Penzioneri u FBiH očekivali povećanje penzija, a sada upitno hoće li ih ikako dobiti

Naime, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude riješeno pitanje usvajanja budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH, neće biti isplate ni plaća ni penzija.

 

U FBiH trenutno ima blizu 416.000 penzionera, što je 19 posto ukupne populacije stanovništva. Na ovaj broj penzionera radnika je blizu 500.000. Dok bi očekivani prosjek trebao biti tri radnika na jednog penzionera, u FBiH za jednog penzionera radi 1,14 radnika.

Prosječna penzija iznosi 42 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno 375,4 KM.

“Uzmite naprimjer penzionera koji živi u urbanoj sredini, koji nema nikoga drugog da mu pomogne sa strane. Kako jedan penzioner može podmiriti sve neophodne troškove minimalnom penzijom”, pita se čelnik krovnog penzionerskog udruženja u FBiH Redžo Mehić.

Radnici ne treba da pristaju na uplatu doprinosa na minimalne plaće

A minimalnu penziju od 348 KM prima blizu 190.000 penzionera. Sada je i to neizvjesno i zavisi od usvajanja budžeta.

“Ja kao čelni čovjek rukovodstva penzionera, uz puno uvažavanje premijera Fadila Novalića, za kojeg vjerujem da ima dobre namjere, ističem da penzioneri uopće nisu zadovoljni materijalnim i socijalnim statusom. Mi smo populacija koja je izgradila ovu zemlju, bili smo branitelji i sve što ima u FBiH smo mi stvorili. Shvatamo da je bio rat i da su silne firme propale, da mladi odlaze iz zemlje, ali mi samo tražimo da, ako postoji kriza, teret krize podjednako podnose svi”, kazao je u razgovoru za Klix.ba.

Mehić smatra da trenutno u FBiH postoji veliko raslojavanje i da se pravi jaz između bogatih i siromašnih.

“Treba razmišljati i o budućim penzionerima. Pogledajte koliko radnika radi u realnom sektoru i kolike su njihove plaće. Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, ali zahvaljujući administraciji i državnoj upravi. Realni sektor je mnogo niži. Žao
mi je što sindikat više nije glasan. Moramo učiti naše radnike da ne pristaju na uplatu doprinosa na minimalne plaće, a da im se razlika uplaćuje u džep. Vidjet ćete da radni vijek brzo prođe i dođe vrijeme za penziju, a osnovica je nikakva”, naglasio je.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH

Novi Zakon o PIO-u u FBiH donio je neke bitne izmjene, poput uvođenja bodovnog sistema za utvrđivanje iznosa penzije. Ipak, pitanje je koliko penzioneri trenutno mogu osjetiti beneficije obećane zakonom.

“Novim zakonom je uveden bodovni sistem, ali je on veoma rigorozan. Pa se kaže da radnik za 40 godina staža treba sakupiti najmanje 40 bodova, odnosno jedan bod za godinu staža. A da bi imao 40 bodova radnik svake godine mora imati prosječnu plaću. Koliko to naših radnika u posljednjih dvadeset godina u realnom sektoru ima prosječnu plaću. Zbog toga prijeti opasnost da će i budući penzioneri biti itekako raslojeni”, poručuje Mehić.

Iz Saveza penzionera FBiH ističu da je novi zakon bio neophodan, naglašavajući da je stari na snazi bio 21 godinu i da je devastirao penzioni fond.

Poboljšanja u zakonu i prednosti

“Sada donekle možemo govoriti o pravičnosti. Više se neće moći desiti da u penziju ide neko ko nema staža. Bitne promjene su i to da sada zakon reguliše da je FBiH garant isplate naših penzija. Sada se penzije isplaćuju uredno do 5. u mjesecu. Sada i porodice umrlih penzionera prvi put imaju pravo na pomoć za pogrebne troškove koji su enormni. Zakon je predvidio i da se izdvoje sredstva za rehabilitaciju i liječenje najteže ugroženih penzionera”, govori Mehić.

Pojam povećanja penzija više ne postoji u zakonu, postoji samo usklađivanje penzija. Tako se u članu 79 kaže da je Vlada FBiH dužna svake godine 15. aprila na osnovu rasta BDP-a i troškova života i da se na osnovu toga odlukom vlade usklađuju sve penzije, osim maksimalne koja iznosi 2.174 KM.

Član 80 opet predviđa da Vlada FBiH jednom godišnje može ići u usklađivanje penzija ako je rast BDP-a veći od 3 posto. Najniže penzije se mogu povećati/uskladiti vanredno.

U međuvremenu je PIO Vladi predložio da najniže penzije poveća sa 348 na 359
KM, ali to je za sada neizvjesno i zavisi od usvajanja budžeta koji je trenutno zapeo na Domu naroda.

“Penzionerima penzije nisu bile povećane 4 godine, tačnije od 1. januara 2014. do marta 2018. Obećavan je zakon koji je kasnio i sporo je usvajan. Zbog toga su svi penzioneri ulaskom u novi zakon oštećeni za 10-12 posto naših penzija. Taj zakon se dugo neće moći nadomjestiti. Zato ćemo zahtijevati da Vlada FBiH više vrši vanredno usklađivanje penzija”, zaključio je naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79