Penzioneri u RS u lošijem položaju u odnosu na region

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj pozdravio je odluku Vlade Republike Srpske o povećanju penzija od jula za dva posto i smatra da je to početno povećanje za ovu godinu.

Rakulj je rekao da je ranije dogovoreno da će u skladu sa rastom plata biti povećavane i penzije, ističući da je prošle godine odnos prosječne penzije u odnosu na prosječnu platu bio 43,5 posto, a nakon najnovijeg povećanja penzija taj odnos će biti 42 odsto. – Penzioneri Republike Srpske su u lošijem položaju u odnosu na penzionere u okruženju, istakao je Rakulj.

On je rekao da mora biti pronađeno rješenje za povećanje penzija, posebno najnižih koje su ispod 500 KM od kojih se ne može živjeti.

– Mora se tražiti rešenje, makar neku vanrednu podjelu, istakao je Rakulj.

Pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, Rakulj je rekao da prosječna plata u Srpskoj iznosi 903 KM, a penzija 379 KM, što je 42 posto prema plati, a sa prethodnom Vladom je dogovoreno da penzija neće ići ispod 43,5 odsto.

Vlada Republike Srpske donela je jučer odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija čime će penzije počev od julske biti uvećane za dva posto prenosi InfoBijeljina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79